Kvinna med luva står framför ett pendeltåg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Monserrat Flores har kommit för sent till skolan på grund av veckans förseningar – hör henne berätta i videon. Foto: Anton Ånell/SVT

Efter snökaoset: Inställda tåg och många förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Inställda tåg, växelfel, personalbrist och tekniska problem. Ja, första veckan av ordentligt snöfall i Uppsala län har kantats av många problem får tågpendlarna.

Anders Andersson pendlar mellan Uppsala och Solna på grund av sitt jobb, och har gjort det i ungefär 10 år.

Upplever du att det brukar bli såhär när snön kommer?

– Ja absolut. Jag är van, säger Anders Andersson.

Studenten Monserrat Flores pendlar mellan Uppsala och Stockholm och säger att det ofta är förseningar.

– Det gör ju att jag både blir sen till skolan och sedan inte hem i tid för att göra saker som behöver göras, säger hon.

Trafikverkets pressavdelning skriver i ett mejl till SVT att:

”Uppsala är ett av de områdena som haft mycket snö och hård vind. Kombinationen har lett till växelfel, det driver igen och vi har haft ett antal växlar som isat igen i Uppsalaområdet. Våra entreprenörer har jobbat intensivt för att hålla växlarna rena från att isa och klägga igen. Vi har växelvärme längs med järnvägen, men kommer det mycket snö och vind på en gång som det gjorde nu, då hinner inte uppvärmningen med och smälta bort det. Då måste man ut med personal som manuellt hackar loss isen i växlarna.”

– Jag brukar fråga om min pappa kan hämta mig, men det är ju ingen långsiktig lösning, säger Monserrat Flores.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.