År 2023 ska skolmaten, och allt annat livsmedel i Uppsala kommuns verksamheter, vara ekologiskt. Kommunen har för 2017 höjt målet för skolmaten och fyra av tio portioner ska i år vara ekologiska. Varje dag serveras 34.000 skolportioner runt om i kommunen och för att fler ska bli ekologiska har kommunen tillsatt fem miljoner kronor för 2017.
– Vi tror att en god och näringsriktig kost är viktig för eleverna, därför har vi avsatt fem miljoner kronor för att uppnå årets mål, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
”Prioriterar fel”
Niondeklassaren Adam Ahrne tycker att ekologisk mat visst är bra, men tycker samtidigt att kommunen prioriterar fel.
– Skolans böcker är utslitna. Innan de köper ekologisk mat borde de ta itu med problemen som redan finns i skolan.
Åsa Kajander är kökschef i Gränbyskolans kök, och hon tycker att det har skett stora förändringar de senaste åren kring ekologiskt livsmedel.
– Tidigare har det varit bekymmersamt att få tag på ekologiskt livsmedel i stora förpackningar, men i dag ser det annorlunda ut. Om man ska laga mat till tusen personer kan man ju inte hålla på och köpa 200-gramsförpackningar, säger kökschefen.
Olika åsikter
Samtidigt går åsikterna isär bland forskare huruvida ekologisk produktion är bra eller dålig för miljön och klimatet.
– Det som oftast beskrivs som fördelaktigt är att växt- och djurlivet berikas och att spridningen av bekämpningsmedel minskar. Men samtidigt är det inte lika entydigt kring klimatpåverkan och övergödningsproblematik, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Vad är ekologisk mat?
I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.
Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas.
Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.
Källa: Livsmedelsverket