Elever uppmanas att inte sprida den film som enligt uppgift skildrar den misstänkta misshandeln. Foto: TT

Elev avstängd efter misstänkt grov misshandel på skola

Uppdaterad
Publicerad

En elev har stängts av efter den misstänkta misshandeln på en grundskola i Uppsala. Grundskolechefen uppmanar även eleverna att inte sprida den film som enligt uppgift visar misshandeln.

Under fredagen stängdes en elev av från undervisningen efter misshandeln som ska ha inträffat på en skola under torsdagen. En minderårig elev fick då föras till sjukhus. Nu får eleverna på skolan stöd.

– Skolledningen drog ihop krisgrupp på en gång och socialtjänst kallades till skolan. Idag är ungdomsjouren på plats för att prata med elever och personal som känner att de behöver det, säger Christina Stenhammar, chef för den kommunala grundskolan i Uppsala.

Hon har inte fått några varningssignaler om att det ska ha varit stökigt på den aktuella skolan.

– Det ska ha varit en lugn skolstart, säger hon.

”Viktigt att inte sprida filmen”

Det sprids en film som uppges visa misshandeln och Christina Stenhammar uppmanar alla att inte dela den.

– Det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om man sett händelsen, och det är viktigt att inte sprida filmen.

Ny lag om olaga integritetsintrång

Det är olagligt att sprida bilder eller annan uppgift på någon som utsätts för brott som innefattar bland annat angrepp mot person.

– Det är en förhållandevis ny lag och brottet heter olaga integritetsintrång. Det finns både böter och fängelse i straffskalan, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Tre lagar som den som tar bilder måste ta hänsyn till

Kränkande fotografering

Lagen innebär att man inte får fotografera någon i hemlighet eller utan lov när de befinner sig i en privat miljö. Det är alltså inte tillåtet att fotografera någon som befinner sig i exempelvis ett sovrum, omklädningsrum eller provhytt i hemlighet.

Olaga integritetsintrång

Lagen säger att det inte är tillåtet att dela kränkande material. Man får alltså inte dela en bild på en person som är exempelvis naken.

FN:s barnkonvention

Barnkonventionen säger bland annat att barn har rätt att godkänna om deras foton får läggas ut av exempelvis deras föräldrar. Barn kan alltså säga nej till att föräldrar lägger ut foton på dem på webben, det kan därför vara en bra idé att föräldrar ber om lov innan de lägger ut foton på sina barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.