Nio av tio av de som röker dagligen började före 18-års ålder. Genrebild. Foto: TT

Elever struntar i rökförbud på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1994 har det varit rökförbud bland landets skolgårdar. Men trots detta förekommer tobaksrökning på många grund- och gymnasieskolor.

Tobaksrökning på skolgårdar är ett vanligt problem för många av landets skolor. Enligt Folkhälsomyndigheten är nio av tio av dem som röker dagligen personer som började sin tobaksanvändning innan 18-års åldern.

– Om vi bara kunde hålla tobaken borta från skolan, och under den tiden som man går i skolan, så skulle väldigt många förbli tobaksfria. Det är inte många som börjar röka eller snusa efter att dem är 18 år gamla, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A non smoking generation.

Men att hålla tobaken borta från skolorna är inte lätt, trots att det är förbjudet.

– Elever röker ju inte ute i det öppna. Jag kan inte bedöma vad elever gör när jag inte ser dem. Men så fort vi ser någon som röker så går vi självfallet dit och säger till dem, säger Heléna Lagerquist, rektor på Katedralskolan i Uppsala.

”Saknas en lagstiftning”

Det är främst unga vuxna som står för landets tobakskonsumtion om man ser till det totala bruket, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten. Helen Stjerna menar att man måste gå ett steg längre för att få bort tobaken från skolorna.

– Vi saknar lagstiftning som kräver att skolor ska vara helt tobaksfria. Men sen kan man ju som rektor och ledning ta det beslutet. Det är flera skolor som har gjort det nu, men det krävs att man tar ett beslut och säger att man ska vara helt tobaksfria, det gäller för både elever och personal.

Minskad rökning på skolgårdarna

Även fast det är svårt att få elever att sluta röka på skolgårdarna så är det allt färre unga som röker än för tio år sedan, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Jag tror att det inte är lika trendigt längre. Det är iallafall inte lika många lärare som kommer till mig och säger att rökning är ett problem, om man jämför med ett par år tillbaka exempelvis, säger Heléna Lagerquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.