• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elisabeth väntade länge på operation för endometrios – nu har hon kronisk smärta

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Endometriosföreningen lider ungefär 200 000 kvinnor i Sverige av endometrios. En av dem är Elisabeth Sandell från Uppsala. Det var när hon var 14 år som de första symptomen av sjukdomen kom, men det skulle dröja tills hon blev 18 innan hon fick rätt behandling. Och då var det redan försent.

– Endometriosen har förstört mitt nervsystem, säger hon.

Idag är Elisabeth Sandell 22 år, och den kroniska smärtan har satt stopp för många saker i hennes liv. Först tre år efter studenten vågade hon sig på att studera och nu är hon snart klar med sin första termin på högskolan i Gälve.

– Jag vill vara en normal student, men jag missar hela studentlivet på grund av min sjukdom och min smärta, säger hon.

Hör Elisabeth Sandells historia i videon ovan.

Sedan pandemin bröt ut har hälften av de operationssalar som krävs för att kvinnosjukvården ska klara sitt uppdrag stått tomma. För de patienter som lider av endometrios innebär det längre väntetider och fler vårddygn på sjukhus. Mer om det hittar du här.

Endometrios

Endometrios är en sjukdom som kan leda till livslånga symtom i form av smärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Den orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan sitter på andra platser än inuti livmodern. Endometrioscellerna orsakar i sin tur inflammation inne i buken vilket kan leda till buksmärtor, ärrbildning och sammanväxningar.

Källa: Endometriosföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.