Kvinna står i stort rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vasaborgen är centrum för många spökhistorier i Uppsala. Mia Ulin jobbar i borgen och berättar i videon om när hela taket skakade. Foto: SVT

Uppsala slott sägs vara en av de mest hemsökta platserna i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Vasaborgen i Uppsala slott rymmer mycket historia. Det handlar både om mord, spöken och intriger.

– Man känner en närvaro hela tiden säger Mia Ulin som är verksamhetschef och guide på borgen.

Uppsala slott är enligt Mia Ulin en av de mest hemsökta platserna i Uppsala. En gång skakade det stora trätaket i entrén när hon och en kollega städade borgen. Men när de kontrollerade taket var ingen där.

Det finns en även känd spökhistoria från Vasaborgen där barn ska ha krupit in i borgen när den låg som ruiner under en stor grön kulle. Och att någon ska ha fastnat där.

– Men det lär nog bara vara en skröna förhoppningsvis, det finns ingenstans någon information om att det är någon som dött här inne på det sättet, säger Mia Ulin.

Vissa tror ju inte på spöken, hur tänker du kring det?

– Jag tror alltid att alla får tänka precis som de vill. Och just när det gäller spöken så är det ingen som har facit, för det finns ingen som kan säga ”nej de finns absolut inte”. Eller någon som kan bevisa motsatsen. Vill man inte tro så behöver man inte, säger Mia Ulin.

I klippet visar Mia Ulin Vasaborgen i Uppsala slott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.