polis och ambulans i skog och man i kostym

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör åklagaren berätta om det misstänkta mordförsöket där en kvinna nu häktats. Foto: Utryckning Uppsala/Antonios Antoniadis/SVT

Kvinna åtalad för mordförsök – åklagaren: ”Tragisk händelse”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern åtalas för mordförsök efter att ha tänt eld på en bil där hon satt tillsammans med en vuxen anhörig. Händelsen ägde rum norr om Björklinge utanför Uppsala.

– Det är en mycket tragisk händelse, säger Thomas Bälter, åklagare som leder förundersökningen.

Det var den 6 juli som räddningstjänst och polis larmades till en bilbrand utanför Björklinge. En kvinna i 60-årsåldern larmade själv om branden.

Senare kom hon att gripas misstänkt för mordförsök riktat mot den vuxna anhöriga. Nu åtalas hon för mordförsök, alternativt mordbrand.

– I samband med branden ska kvinnan ha tagit sig ur bilen tillsammans med den anhöriga. Båda klarade sig utan allvarligare skador, säger Thomas Bälter.

Vilket straff yrkar ni på?

– När det gäller den här typen av brott handlar det om flera års fängelse. Vi får se vilken brottsrubricering som tingsrätten bedömer är korrekt. Rättegången hålls i början av augusti, säger Thomas Bälter.

Kvinnan har erkänt

Kvinnan i 60-årsåldern häktades under tisdagen på sannolika skäl, den högre misstankesgraden, misstänkt för mordförsök.

– Vi har gott bevisläge och kvinnan har erkänt att hon medvetet försökt ha ihjäl den anhöriga genom att anlägga branden. Hon har sedan ångrat sig, men det ändrar inte allvaret. Händelsen är mycket allvarlig och nu hoppas jag kunna väcka åtal, säger Thomas Bälter.

I klippet: Hör åklagaren berätta om det misstänkta mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.