Kvinna packar en väska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Amanda mönstrade för ett år sedan och ska nu utbildas till plutonchef: ”Det känns jobbigt att behöva lämna familjen men jag gör det för en viktig sak”, säger hon. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Ett år efter mönstringen – nu lämnar Amanda, 19, familjen för att bli chef i försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Amanda Nordengren, 19, mönstrade för snart ett år sedan. Nu kallas hon in till försvaret för att utbildas till plutonchef.

– Jag kan förstå att det är flera som är rädda och inte vill mönstra, säger hon.

Amanda Nordengren sitter på soffkanten i sin pojkväns vardagsrum och packar väskan. Mjukiskläder och en necessär är det som får följa med till regementet i Eksjö i Jönköpings län.

Under nästkommande dag ska hon kliva upp klockan 05 för att ta tåget och göra värnplikten.

Värnplikt

Ska utbildas till plutonchef i Eksjö

Det har gått snart ett år sedan hon fyllde i mönstringsunderlaget och kallades till mönstring – då ovetandes om att Sverige skulle kliva in i Nato.

Totalt skickades då mönstringsunderlaget ut till cirka 106 000 ungdomar födda 2004. Amanda tillhörde en av de drygt 19 000 som kallades och var skyldig att fullgöra mönstringen och värnplikt med anledning av totalförsvarsplikten.

Nu ska hon utbildas till plutonchef i en tid då Sveriges befolkning uppmanats att förbereda för krig.

– Jag hade nästan glömt bort att jag mönstrade nu när jag kallas in. Det känns jobbigt att behöva lämna familj och min pojkvän i 15 månader. Men jag tänker att jag gör det för en god sak, säger hon.

Fler tvingas göra värnplikt i år: ”Blandade känslor”

Den ofrivilliga värnplikten återinfördes 2017 efter att ha varit vilande i flera år. Då antalet platser ökar kommer fler ungdomar att tvingas göra värnplikt mot sin vilja, enligt Plikt- och prövningsverket.

I år kallas rekordmånga, nära 28 000 ungdomar, till mönstring. I Uppsala län handlar det om 1 131 ungdomar totalt.

Hur ser du på att utföra värnplikt och rycka in i försvaret nu när vi har gått med i Nato?

– Jag har hört att det är flera som inte vill göra det nu och att känslorna är blandade. Jag var också lite nervös i början, men tänker att det kan vara en bra sak att agera. Någon måste ju göra det, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker att inte tänka på att det kan bli krig, jag känner mig inte jätteorolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet