Det exakta området är inte helt fastställt ännu men kommer att innefatta de centrala delarna av Uppsala. Foto: Stina Stjernkvist TT / Uppsala kommun

Ett steg närmare kommunala ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Idag klubbade kommunstyrelsen i Uppsala förslaget att införa kommunala så kallade trygghetsvakter. Men innan förslaget blir verklighet måste de ansöka om tillstånd hos polisen.

Under sommaren och hösten kommer Uppsala kommun att göra försök med lokala trygghetsvakter i centrala Uppsala. Det exakta området för var ordningsvakterna kommer att finnas är inte helt fastställt ännu. Enligt en skiss över bevakningsområdet ska de bevaka centrala Uppsala från Vaksalagatan till Studenternas och från Frodeparken till Carolinaparken. Tanken är att ordningsvakterna ska öka tryggheten i innerstaden och de kommer att ha samma befogenheter som privata ordningsvakter.

– För oss är det oerhört viktigt att man ska känna sig trygg på gator och torg i Uppsala. Vi tar den ökade upplevda otryggheten på största allvar och vi vill på alla sätt vi kan bidra till en ökad trygghet. Vi tror att det här kan vara ett sätt att göra det, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Tillstånd från polisen

Tanken är att försöket med kommunala trygghetsvakter ska dra igång redan den 20 juni. Men innan försöket kan bli verklighet krävs att området klassas som ett LOV 3-område. Ansökan för LOV 3 är på ett år och om försöket faller väl ut kan perioden utvidgas till nästa sommar.

– Vår ambition är att starta så fort som möjligt och vi är redo att dra igång redan i midsommarveckan. Men det är polisen som formellt beviljar tillstånd till LOV 3-områden. Förslaget för området har vi tagit fram i nära relation tillsammans med polisledningen. Försök med kommunala trygghetsvakter har varit väldigt framgångsrikt i andra kommuner och det är något som vi vill testa här i Uppsala, säger Marlene Burwick.

LÄS MER: Liknande insatser har gjorts i andra kommuner

LÄS MER: Väktare gör ungdomar i centrum lugnare

Två miljoner

Uppsala kommun finansierar förslaget genom att avsätta två miljoner kronor från de pengar som normalt kommer från kommunens försäkringsbolag och används till förebyggande arbete. Enligt förslaget beräknas pengarna räcka till mellan fyra och åtta trygghetsvakter i tjänst.

– Det gemensamma försäkringsbolag som vi är delägare i har medel för att arbeta förebyggande och förhindra olyckshändelser och förstörelse i kommunen. Det här är pengar som avsedda till att användas för till exempel det här syftet. Vi ser det som en bra möjlighet att få fram en bra finansiering, säger Marlene Burwick.

*Fotnot: I en tidigare version av artikeln användes även termen väktare, men kommunstyrelsens förslag gäller ordningsvakter, som utbildas och förordnas av polisen, till skillnad från väktare, som har färre befogenheter att gripa in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.