Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör grannarna Maria Svedin och Jannica Nilsson om fåglarna som varje vår ”hemsöker” området i Björklinge. Foto: David Rydell/SVT/Privat

Fågelterrorn i Björklinge: ”De förstör och skitar ned”

Uppdaterad
Publicerad

Råkorna har minskat från 1 200 till 100 par i Uppsala under de senaste 30 åren. I princip alla kvarvarande har bosatt sig i Björklinge där de har stört boende i decennier. Men det är inte så lätt att göra något åt problemet.

– Då är det tack och god natt för hela populationen, säger ornitologen Jan Wärnbäck.

I Uppsala finns Sveriges nordligaste koloni av råkor med 100 par som varje vår häckar i Björklinge dit fåglarna successivt flyttat genom åren. Enligt ornitologer beror det bland annat på att Uppsala förtätats samt att kommunen under 1990-talet samt början på 2000-talet, rev råkornas bon under häckningstid, samt tog bort ägg och ungar.

Det gör man inte längre, då fågeln är fridlyst.

– Vid årets inventering hittade vi inte ett enda par i centrala Uppsala. Det enda som finns kvar är de här bona, säger Jan Wärnbäck, ornitolog och aktiv i Upplands ornitologiska förening, och pekar på två tomma bon längs med Kungsgatan.

Jan Wärnbäck, ornitolog och aktiv i Upplands ornitologiska förening, framför det som kan vara de två sista – övergivna – råkbona i centrala Uppsala. Foto: David Rydell/SVT

Högljudd grannfejd i Björklinge

Men flytten till Björklinge har inte varit oproblematisk för råkorna. Det har i flera decennier funnits par i Björklinge men oväsendet har blivit alltmer intensivt med åren. SVT träffar två grannar som bott bredvid fåglarna i 11 respektive 15 års tid.

– Vi har tagit ned flera granar för att varken råkor eller kajor ska bygga bon på vår tomt. Mer kan vi inte göra, säger Maria Svedin.

”Tagit ned 25 tomma råkbon”

Råkorna har varit smarta. De har bosatt sig i ett fåtal tallar som står på kommunal mark och Uppsala kommun bedömer att de inte kan göra något i nuläget. Med andra ord kan fåglarna fortsätta störa grannarna, något som UNT var först med att rapportera.

– Vi utreder om det föreligger olägenhet mot människors hälsa. Hittills har kommunen tagit ner ungefär 25 tomma råkbon i mars förra året vid en lekplats i Björklinge, säger Kristin Svensson, chef för hälsoskydd på miljöförvaltningen.

Varför kan kommunen inte göra mer?

– Jag har full förståelse om det upplevs som störande. Om vi som tillsynsmyndighet ska kunna gå in och ställa krav på åtgärder måste störningen bedömas som en olägenhet enligt miljöbalken.

I klippet: ”De här fåglarna är de allra värsta” – hör boende om fåglarna som ”invaderar” Björklinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.