Fartkameror saboterade – skadegörelse och stöld för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett sextiotal fartkameror mellan Nynäshamn och Tierp har den senaste tiden stulits och försörts. Mellan Tierp och Hargsmamn saknas sen i går ett tiotal kameror. En kamera beräknas kosta cirka 200 000 kronor.

Det var på lördagsmorgonen som allmänheten började ringa in till Uppsalapolisen – flera fartkameror längs med länsväg 292 mellan Österbybruk och Hargshamn var satta ur spel efter att kamerorna plockats bort.

– Det handlar om totalt 11 kameror här och polisen rubricerar händelsen som grov stöld, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid region mitt.

Stöldvåg

Enligt honom har Trafikverket den senaste tiden noterat ett sextiotal stölder mellan Nynäshamn och Tierp.

– Det är allvarligt, kamerorna sitter där av en anledning. För att det ska vara säkrare att köra bil. Sen handlar det här om enorma kostnader, mångmiljonbelopp.

Polisen har undersökt stölderna längs med länsväg 292, säkrat spår och vill nu gärna att allmänheten hör av sig om man har gjort iakttagelser.

SVT har sökt Trafikverket för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.