Efter sin TBE-diagnos kan Christer endast med svårighet gå och måste använda permobil för att förflytta sig längre sträckor. Foto: SVT

Fästingbettet slog sönder Christers tillvaro – fick svår TBE

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var Christer Asplund en framgångsrik hästuppfödare med elva travhästar och flera priser från olika tävlingar. Men ett fästingbett i nacken kom att ändra allt.

I hemmet utanför Skutskär i Älvkarleby kommun hänger fortfarande priser från V-75 på väggarna. På ett foto syns Christer som kusk bakom en brun häst på en travbana.

– Jag höll på med hästarna nästan dygnet runt och var ute och tävlade så ofta det gick, säger Christer Asplund.

Men ett fästingbett sensommaren 2019 vände Christers liv upp och ned. 

Christer var en framgångsrik hästuppfödare och travkusk. Foto: SVT

På sjukhus i fem månader

Han hamnade på sjukhus, och där blev han kvar i fem månader. När han kom hem igen var inget som förut.

– Jag trodde jag skulle fixa att fortsätta sköta hästarna men det var en fullständig katastrof, jag kunde inte göra någonting. Så fort jag gjorde något vart jag slut på några minuter.

Till slut fick Christer göra sig av med hästarna. Idag äger han bara en häst men den kan han inte ta hand om själv. Istället har det blivit hemtjänsten som får ta hand om honom, fem gånger om dagen.

– Lagar jag maten själv så orkar jag inte äta upp den. Jag somnar istället och så blir det ingen mat, säger Christer och småskrattar.

Hör Christer Asplund berätta mer om hur TBE:n har påverkat hans liv och vad han tycker om vaccinering i klippet ovan.

Fakta: TBE – fästingburen hjärninflammation

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare. 

Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. 

Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige. 

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från.

De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.