• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tjänsten som nu kommer tas bort, gjorde att man som anhörig fick insyn i en persons vårdsituation. Foto: Jessica Gow/TT

Fel att ge anhöriga tillgång till nätjournal

Publicerad

Att anhöriga fått åtkomst till journaluppgifter om enskilda patienter, var fel av Region Uppsala. Det har Högsta förvaltningsrätten beslutat i en dom och som påverkar alla landsting.

Den utdragna rättstvisten började 2014 när Datainspektionen gjorde en tillsyn av e-tjänsten Journalen och den s.k ombudsfunktionen som Region Uppsala använt sig av. Efter granskningen uppmanades regionen att ta bort funktionen, eftersom man ansåg att den stred mot lagen, det rapporterar tidningen vårdfokus.

Tjänstens syfte är att en anhörig, till exempel en vuxen son eller dotter, får insyn i en äldre förälders vårdsituation.

Utdragen rättstvist

Regionen ansåg att Datainspektionen hade fel och överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gav inspektionen rätt. Regionen överklagade då till kammarrätten, som upphävde domen. Man ansåg att det var rätt om det fanns ett samtycke från patienten.

Men det slutade inte där. Datainspektionen överklagade i sin tur till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu alltså river upp kammarrättens dom.

Alla landsting drabbas

I beslutet skriver man att: ”ordalydelsen i patientdatalagen ger inte uttryck för annat än att det endast är till patienten själv som vårdgivaren får ge direktåtkomst”.

– Vi tycker att det är olyckligt, att vi fick den här utgången. Vi hade tolkat lagen på ett annat sätt. Vi för börja oss för det, säger regionjuristen Mats Holmberg.

Men han berättar att man redan har en plan B i verk.

– Vi ska försöka påverka departementet så det blir en lagändring.

Samtliga landsting omfattas av det nya domslutet eftersom ombudsfunktionen ingår i det nätjournalsystem som ägs av e-hälsobolaget Inera, som alla landsting använder sig av. Det har runt 8.000 användare.

Om journalen

Invånare i Region Uppsala har haft tillgång till sina journaler via nätet sedan år 2012. För att få tillgång så krävs att man är över 18 år och har ett konto genom ”Mina Vårdkontakter”.

Under 2016 planerade resterande landsting att ansluta sig till tjänsten i någon form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.