– Här ska vi sätta in ett takfönster så att man kan ligga och titta på stjärnorna, säger Nemi Pelgrom.
I fem år har hon ägt gården i Norrskedika, en by strax norr om Östhammar med 214 invånare – fem av dem bor i kollektivet där Nemi Pelgrom varit den röda tråden i det kollektiv som vuxit fram med olika personer som kommit och gått genom åren. I nuläget är det fem personer som bor i de tre husen på gården.
Och projekten är många.
Utöver takfönstret rustar kollektivet upp fasaden på det stora bostadshuset, målar väggar och fixar eldstaden.
– Det blir många projekt så det är tur att man är många som kan hjälpas åt, säger Nemi Pelgrom.
Kollektivet har satsat på mindre sovrum för att få större gemensamma ytor. Bland annat har man tagit bort ett sovrum på övervåningen för att vardagsrummet på nedervåningen ska få cirka fem meter i takhöjd.
”Du kommer få se nya sidor av dig själv”
Men det är inte bara de stora byggprojekten som man hjälps åt med. Man delar även på matlagningen och städningen.
– Man kan göra på olika sätt men vi har det väldigt informellt. Vi har inga städ- eller matdagar allting är på eget initiativ, säger Erik Nilsson som bott i kollektivet i drygt två år.
Både Erik och Nemi beskriver att kommunikationen är väldigt central i att få ett kollektiv att fungera.
– Du får förvänta dig att se andra sidor av dig själv och andra sidor av dem du bor med. Man måste göra ansträngningar för att anpassa sig till varandra. Man måste hitta hur man kan kommunicera och fungera med andra personer och viktigt att förstå varandra, säger Nemi Pelgrom.
Hur går jag tillväga för att hitta rätt kollektiv?
– Det viktigaste är att man hittar i sig själv vad man vill ha i ett kollektiv och vad man vill ha ut av att bo med andra och vad man kan erbjuda andra. För i ett kollektiv så måste man samarbeta. Sen finns det flera grupper på sociala medier där man kan komma i kontakt med olika kollektiv och känna av vilka personer det är, säger Nemi Pelgrom.
”Stor trygghet att bo kollektivt”
Det finns ingen statistik över om fler väljer att bo kollektivt men både Nemi och Erik tror att pandemin och svåra ekonomiska tider har fått fler att välja att bo kollektivt.
– Pandemin hjälpte nog till att få folk att inse hur mycket trevligare det är att inte vara ensam, säger Nemi Pelgrom.
– Det är väldigt sårbart att vara ett singelhushåll i sådana tider. Att bo kollektivt är en jättestor trygghet där man kan få hjälp och sällskap, säger Erik Nilsson.
Att bo i kollektiv
Fördelar med att bo i kollektiv
• Mer boyta för pengarna. Du betalar för lägenheten som du skulle gjort om det var en hyresrätt, men i och med många delade ytor har du även tillgång till ytterligare några hundra kvadratmeter.
• Kollektivboende medför ofta lokaler för aktiviteter. Det är inte ovanligt att hitta gemensamma lekrum för barn, pingisrum, bibliotek och bastu i ett kollektiv.
• Socialt boende. Genom att bo i kollektiv får du chans att umgås mycket med dina grannar.
Nackdelar med att bo i kollektiv
• Du måste anpassa dig till fler personer. Du kanske inte känner ett lika stort behov av att piffa upp trädgården, medan dina grannar vill lägga ner mycket tid på detta.
• Delar av boendet är gemensamt. För den som vill ha ett mer privat och enskilt boende kan denna boendeform därför bli krävande.
• Ansvar för bostaden. Större ansvar för kök och matsal i och med att de används av flera.
• Mindre egenyta. Vissa lägenheter kan vara väldigt små och fungerar enbart som sovrum med en liten kokvrå. Det kan bli trångt för den som föredrar mer öppna och större ytor.
Källa: Boupplysningen.se