Fetman ökar i Uppsala län- Foto: TT/Privat

Fetman ökar i länet – ”Vi äter mer och rör oss mindre”

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningsundersökningen ”Liv och Hälsa” är en enkätundersökning där man ställt frågor till länets befolkning om deras hälsa och levnadsvanor. Den kan nu visa att fetman i länet ökar.

En fjärdedel av befolkningen i Älvkarleby har fetma, det visar en ny studie gjord av Region Uppsala. Fetma innebär att man har ett BMI på över 30 och att vara överviktig innebär att ha ett BMI över 25. Ökningen av fetma påverkar inte bara Älvkarleby utan hela länet. I samtliga län har fetman ökat sen år 2000.

– Det finns många faktorer bakom det här. Vi har förändrade levnadsvanor. Vi rör oss mindre och äter mer – den ekvationen går inte ihop för våra kroppar, säger Peter Bergsten, som är professor i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Antalet barn med fetma ökar

Fetma leder till en rad olika sjukdomar. Hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och sömnproblem är bara några exempel på detta.

– Det här är inte något som bara påverkar när man är äldre. Det är många barn som utvecklar sjukdomar relaterade till fetma. I Uppsala kommun har en femtedel av barnen i skolåldern fetma, berättar Peter Bergsten.

Det är inte bara vad vi äter och hur vi rör oss som påverkar utvecklingen av fetma. Socioekonomiska förhållanden, utbildning och genetik spelar även en stor roll.

– Om man ser till samhället som stort så ökar fetman och det är ett problem, säger Peter Bergsten.

Här har flest fetma

Älvkarleby: 25 %

Heby: 22 %

Håbo: 20 %

Tierp: 20 %

Östhammar: 20 %

Enköping: 19 %

Knivsta: 15 %

Uppsala: 15 %

Vad är BMI?

BMI står för Body Mass Index, det är en metod för att bedöma en persons vikt. BMI är förhållandet mellan en persons vikt och längd.

Räkna ut BMI så här:

Väg dig och ta din vikt i kilo. Multiplicera din längd i meter med din längd i meter. Dividera vikten med det talet. Exempel: 70 kg / (1,70 m X 1,70 m) = BMI 24,2.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.