Provfiske i Galtfjärden utanför Hargshamn som genomförts av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har visat på en kraftig nedgång av gös i området. Orsakerna är sannolikt en kombination av högt fisketryck samt ökning av säl och skarv, skriver SLU i ett pressmeddelande.
– Gösen längst kusten har det riktigt tufft och det är en trend som pågått i tio år. Provfisket visar att det är sämre än någonsin, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Uppsala.
Nu vill Länstyrelsen tillsammans med fiskevårdsföreningar längst Upplandskusten införa fiskeförbud, så kallade fredningsområden i vissa områden längst kusten.
– Vi har mycket vatten och vi tror att vi kan freda ungefär 12 till 15 procent av den yta vi har. Det är ett område som är 1200 meter långt och 900 meter brett där vi tänkt införa totalt fiskeförbud, säger Kurt Eriksson, sekreterare i Harg och Hargshamns fiskevårdsförening.
Stärker upp fiskbestånden
Det handlar om fredning av grunda havsvikar, runt grynnor där gösen leker men även grundområden längre ut i havsbandet som kan vara attraktiva lekområden för andra arter som till exempel sik.
– Vi vet att fredning är ett bra sätt att skydda fisk. Det ger fler och större fiskar och man får tillräckligt starka fiskbestånd som tål fritidsfiske och i bästa fall även yrkesfiske, säger Daniel Brelin.
Nyligen samlades flera fiskeföreningar, representanter från Upplandsstiftelsen, länsstyrelsen och kustlaboratoriet för att diskutera fredningsområden, något som Tidningen Skärgården rapporterade om.
– Nu ska fiskeföreningarna återkomma med lösningar efter sin förmågor, säger Kurt Eriksson. Och om det blir som vi vill skall fiskeförbudet gälla i fem år. Det är vad gösen behöver för att kunna reproducera sig, säger Kurt Eriksson.
GÖS
Gös (Sander lucioperca) är en rovfisk i familjen abborrfiskar som kan bli uppåt en meter lång och bli över 20 år.
Gösen förekommer i mycket lokala populationer och återvänder nästan alltid till samma område som de själva föddes i för att leka.
Gösen är en sötvattensfisk som föredrar varma, näringsrika vatten. Den blir könsmogen runt 40 cm då den är 5-7 år gammal. Honan lägger hundratusentals ägg bland stenar och växter på botten som hanen sedan vaktar och syresätter.
Källa: SLU