Fler unga skuldsätter sig

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år tog Kronofogden emot 2 516 ansökningar om betalningsföreläggande bland unga i Uppsala län upp till 25 år. Det är en ökning med 9,5 procent sedan första halvåret 2014. Det visar en sammanställning som Visma gjort baserad på statistik från Kronofogden.

Statistiken kategoriseras i tre grupper; juridiska personer, personer upp till 25 år och de över 25 år. Den grupp där betalningsförelägganden ökat mest är hos de unga. Totalt sett ökar andelen ansökningar avseende unga med 5,5 procent i landet. Under det första halvåret i år berörde hela 2 516 ansökningar personer upp till 25 år i Uppsala län, vilket är en ökning med 9,5 procent.

– Att ha kontroll över över sin ekonomi i början av vuxenlivet skapar rätt förutsättningar för framtiden. Att hamna i skuldfällan redan som ung kan sätta käppar i hjulet den dag det exempelvis blir aktuellt att ansöka om bolån, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors AB.

Största ökningen finns i Hallands och Örebros län

Sett till hela befolkningen sjunker antalet ansökningar om betalningsförelägganden i 11 av 21 län. Mest ökar de i Halland och Örebro län. Avseende personer upp till 25 år är situationen en annan. Där ökar antalet ansökningar i 15 av 21 län. I en tredjedel av alla län har ansökningar om betalningsföreläggande för unga ökat med 9,5 procent eller mer. På Gotland och i Halland ligger ökningen på dryga 12 procent.

– En hög inkomst är ingen garanti för en god ekonomi, det handlar om hur du använder din lön. Om man märker att det är svårt att få pengarna att räcka till rekommenderar jag att man ser över sina vanor och gör en budget, säger Maria Blomqvist.

Dalarna minskar mest

Totalt sett så har Blekinge haft den största minskningen av betalningsförelägganden, men om man tittar på de yngre så är det i Dalarna som det minskat mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.