En kvinna med långt hår sitter i en inomhusmiljö i en ljus blus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man själv inte varit i kontakt med en arbetsterapeut så vet man nog inte vad det är” säger arbetsterapeutstudenten Martina Strand. Foto: Lina Yakoub/SVT

Fler vill bli arbetsterapeuter – förvånande stort intresse för ny utbildning i Uppsala

Publicerad

Bristen på arbetsterapeuter har länge varit ett orosmoln. I höstas blev Uppsala universitet det nionde lärosätet att erbjuda en arbetsterapeututbildning – och det stora intresset förvånade.

– Det ser bättre ut. Det är vi jätteglada över, säger Maria Borgestig, programansvarig.

Tidigare erbjöd åtta av Sveriges lärosäten en arbetsterapeututbildning – men i höstas blev Uppsala universitet det nionde. Ida Kåhlin, ordförande för fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter, menar att man måste arbeta för att examinera fler.

– Det finns ett väldigt stort behov av arbetsterapeuter och tyvärr räcker inte tillgångarna till. Vi måste examinera fler, samtidigt som hälso- och sjukvården måste jobba med att bli en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Idag finns det ungefär 12 500 legitimerade arbetsterapeuter i Sverige, varav 506 som arbetar i Uppsala.

Söktrycket överraskade

Det har sett skralt ut bland ansökningar till arbetsterapeutprogrammet runt om i landet.

– Liksom för flera andra vårdutbildningar har intresset för arbetsterapeututbildningen sjunkit. Men från och med denna hösttermin har man sett ett högre söktryck och en ökning av antalet förstahandssökande, säger Ida Kåhlin.

Detsamma gällde för Uppsala universitets nystartade utbildning, och intresset var över förväntan.

Av 450 sökande antogs 65 studenter – trots att de egentligen bara hade plats för 50.

– Vi är jätteglada för att intresset har växt och att så pass många sökte till vår utbildning, säger Maria Borgestig, programansvarig.

I klippet: Ett kök och ett sovrum? Följ med in i de nybyggda universitetslokalerna för att se var arbetsterapeutstudenterna övar inför arbetslivet.

Vad gör en arbetsterapeut?

  • En arbetsterapeut arbetar med individer eller grupper för att förebygga, anpassa och underlätta de begränsningar i vardagen som kan komma med en sjukdom, skada eller funktionshinder.
  • Med hjälp av tekniska hjälpmedel och anpassningar i skol- och arbetsmiljö kan vardagliga uppgifter underlättas.
  • Arbetsterapi används för att förenkla för individer med både fysiska och psykiska begränsningar.
  • Som arbetsterapeut kan du arbeta inom exempelvis äldrevården, på skola, på sjukhus eller på habilitering.

För att komma i kontakt med en arbetsterapeut behöver du en remiss från din vård- eller hälsocentral. Du kan hitta din närmaste vårdgivare på 1177.

Källa: Sveriges Arbetsterapeuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.