Flygvägrande klimatprofil ny professor i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Han är klimatforskaren som aldrig flyger och han vågar säga obekväma sanningar. Nu är klimatprofilen Kevin Andersson ny gästprofessor i Uppsala.

Det var fullt till sista plats och mer därtill när Kevin Anderson från Manchester för första gången fick möta allmänheten, studenter och nya kollegor på Geocentrum på Uppsala universitet. Han är en världsledande klimatforskare som nu under ett år tar över som gästprofessor i klimatledarskap. Det är en plats som Skypegrundaren Niclas Zennström skapat genom en stor donation.

– Det är väldigt stimulerande. Det är ett traditionellt universitet, men samtidigt väldigt innovativt i hur man tänker i frågor om hållbarhet, säger Kevin Anderson.

Vassaste klimatforskaren

Kevin Anderson är kanske massmedias favorit bland klimatforskare. Han kan sammanfatta, förenkla och se de stora dragen. Han är slagfärdig och extremt tydlig med vad som gäller. Minst 80 procent av fossila bränslen som kol, olja och gas måste stanna i marken och de länder och människor som har högst utsläpp måste ändra sina liv. Då finns fortfarande en liten, men krympande, chans att klara målet att temperaturen inte ska stiga mer än två grader. Det kom världens länder överens om i Paris förra året.

– Jag tror vi måste börja omvärdera en del saker som vi tror är normala. Det handlar ofta om vår höga energianvändning som leder till höga klimatutsläpp. Det ger oss kortsiktig njutning men till en kostnad för framtida generationer och andra arter.

Vill vara förebild

Själv har Kevin Anderson inte flugit på 13 år. Han erkänner att det är en stor uppoffring som påverkar familjen. Han har en farbror i Australien som han räknar med att aldrig mer få se. Men om man tar flyget för familjens skull så drabbar det en annan familj som är mindre lyckligt lottad och fattig menar han. Nu tog han tåget till Uppsala. Det tog 51 timmar. Han räknar med att vara halvtid i Uppsala och halva tiden på Tyndall Center for climate change research i Manchester, så det kommer att bli många timmar på tåget.

– Det ger mindre utsläpp, men ännu viktigare är att det är en symbolfråga. Vetenskapen säger att vi radikalt måste ändra hur vi gör saker, så jag måste svara på det som forskare. Jag försöker visa att man kan leva som forskare och ha ett bra akademiskt liv utan att hela tiden sitta på flygplan.

Klimateliten har stora utsläpp

Andra klimatforskare och klimatdiplomater är en del av problemet säger han. De tillhör ofta den procent av befolkningen som har högst utsläpp. De lever inte som dom lär anser Kevin Anderson.

– De är helt klart ingen bra förebild. De är bra på att ringa in vetenskapen, men inte när det handlar om att visa att vetenskapen är så viktig att de måste visa vad man måste göra för att leva i en värld med låga utsläpp.

Kevin Anderson gör en liknelse med att gå till doktorn för att sluta röka, och så sitter läkaren själv och röker. Då bryr man sig mindre än om läkaren själv hade slutat röka och gått igenom den svåra prövningen.

– Hur vi utformar budskapen handlar inte bara om orden och språket utan också om hur vi handlar själva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.