Pierre Wijk har arbetat på Akademiska sjukhuset i 13 år. Foto: SVT

Följ med in i Akademiskas nya rörpost

Publicerad

Delar av det nya, över en mil långa rörpostsystemet är redan igång. Hela systemet väntas vara färdigt till årsskiftet.

83 av de planerade 150 rörpoststationerna är redan igång, och systemet används parallellt med det gamla som ska stängas ned vid årsskiftet.

Den största tydliga skillnaden med det nya systemet är att patronerna som skickas i det är mycket tjockare än de gamla. Med en diameter på 16 centimeter går det att skicka bland annat blodpåsar och medicinförpackningar samt paket på upp till fem kilo.

Kan leverera blodpåsar

Men det är inte bara storleken som gör att det går att skicka mer. I det nya systemet är det nämligen bara behörig personal som kan öppna stationerna med sina passerkort. Därför kan man nu skicka blodpåsar, prover och medicin som tidigare hindrats av sekretessen eftersom vem som helst kunde öppna posten.

Systemet är dyrt, men enligt förstudierna till projektet hade kostnaderna för att låta personal springa med proverna överstigit kostnaden för rörpostsystemet inom några år.

Provsvar under pågående operation

Enligt Jonas Eriksson, teknikchef på fastighet och service, handlar det dessutom om liv. Ett exempel på en ny funktion för det nya systemet är att man kan skicka prover från en operationssal till laboratoriet och få svar under pågående operation.

– Det är helt ogörbart att vi skulle springa emellan så. Så det finns ett värde som inte går att värdera i pengar, säger han.

Följ med en kamerapatron igenom det nya systemet i klippet ovan.

Rörpostsystemet i korthet

  • 12 kilometer rör
  • Patronerna är 16 centimeter i diameter, jämfört med tidigare 10,3
  • 150 elektroniska poststationer
  • 5 knutpunktsrum
  • 650 standardpatroner
  • 50 patroner för dedikerade sändningar
  • 2 600 sändningar per vardag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.