Ett barn i overall leker med en hink och spade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför nästan alla förskolebyggen skjuts på framtiden. Foto: Kallestad, Gorm

För få barn föds – Uppsala kommun stoppar förskolebyggen

Publicerad

Nyligen sattes spaden i marken för en ny förskola i Kungsängen i Uppsala, men efter det har kommunen dragit i handbromsen och försöker där det går att skjuta fram förskolebyggen.

Den nya förskolan ska öppna hösten 2025 och heter Skyttelns förskola.

De 80 platserna kommer att fyllas snabbt, enligt prognosen. Men så här är det långtifrån överallt i kommunen: I dag finns 500 tomma förskoleplatser, varav många i Gottsunda. Även i Årsta finnas platser över.

Stängde förskolor

I somras stängde kommunen två förskolor – en i Stenhagen och en i centrala Uppsala. Även privata förskolor har stängt på grund av att barngrupperna blivit för små.

Jan Aili, chef för den kommunala förskolan, utesluter inte fler stängningar, men det sker i så fall först om några år.

– Det här är långa processer, och informationen måste komma ut tidigt.

Förslaget just nu är att skjuta fram nästan alla planerade byggnationer av förskolor. Anledningen är de lägre födelsetalen de närmaste åren, som kommunen försöker parera med att flytta fram förskoleprojekt.

Tomma lokaler kostar

Jan Aili förklarar att konsekvensen av att fortsätta bygga förskolorna skulle bli att resurser och hyreskostnader går till tomma lokaler.

– Hyrorna försvinner inte även om barnen försvinner.

Eva Christiernin (S), ordförande i Utbildningsnämnden, hoppas att det ska födas fler barn i framtiden. Hon framhåller även att om man vill skaffa barn – och tajma med många lediga platser på förskolan – så är det ett bra tillfälle nu.

– Jag ska inte berätta för någon hur de ska planera sina framtida familjebildningar. Men jag kan att hälsa att det är trevligt att ha barn.

Anna Pettersson svarar på en fråga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad föräldrar i Uppsala tycker om det stoppade bygget av förskolor. Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.