Mötet var ett resultat av de protester som funnits mot förslaget som arbetas fram där modersmålsenheten kan försvinna och av ett nytt system med färre pedagoger. Politiker och tjänstemän ville ha möjligheten att presentera hur man tänkt för föräldrarna, men alla tycker inte att mötet blev särskilt konstruktivt.
– Jag blir ledsen som forskare och ledsen som mamma, säger Constanze Ackermann-Boström, doktorand vid institutionen för moderna språk på Uppsala universitet och mamma till barn med modersmålstimmar.
”Spel för gallerierna”
Ackermann-Boström menar att mötet mest var ett spel för gallerierna och att föräldrarna inte hade någon reell möjlighet att påverka.
– Jag blir skrämd över hur vi körs över. När det gäller barnen ska vi tillfrågas. Det här blir en katastrof.
Men från politikernas sida låter det annorlunda.
– Jag tycker att det finns mycket att ta med sig ifrån mötet. Jag tycker att vi måste ta till oss att vi måste förtydliga visa delar i förslaget. Det har varit svårt för oss att nå ut med vad vi egentligen vill med förslaget. Sedan måste vi också sätta oss ner och prata inom utbildningsnämnden om vad vi kan ta till och inte, säger Linda Eskilsson (MP), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala.
”Inne i dialogsfas”
Det nya förslaget är inte klart än, men i ett arbetsmaterial står det att modersmålsundervisningen i förskolan ska skötas dels av fem-tio pedagoger från Språkskolan och ytterligare tio pedagoger som ska stödja förskolepersonal. Det blir sämre än undervisningen med de 80 pedagoger som finns på modersmålsenheten idag, tycker Ackermann-Boström – och 38 andra språkexperter som skrev under en debattartikel i UNT i förra veckan.
– De vill ta det här beslutet utan att prata med expertis, utan att ha skickat det på remiss och utan att prata med oss föräldrar. Som doktorand ser jag en oerhört nedvärderande syn på språk.
Men det håller inte alla med om.
– Vi är inne i dialog- och kommunikationsfasen av ärendet nu där vi träffar modersmålspedagoger, förskolelärare och föräldrar nu, säger Linda Eskilsson (MP).
Men det är ju bara två veckor kvar innan beslutet ska tas?
– Det här är en ganska lång beslutsprocess, en process som vi förhandlat fram med facken bland annat hur vi ska gå till väga för att vi ska ha tid att ha dialog och vi har inte landat i något färdigt förslag än utan det är ett dialogförslag som är ute, säger Linda Eskilsson.
4300 namn
Constanze Ackermann-Boström tycker att uppslutningen från föräldrar med många olika modersmål och pedagoger var väldigt bra under mötet. Hittills har 4300 namn samlats in mot omstruktureringen och om två veckor kommer även en manifestation att hållas, berättar hon.
Linda Eskilsson (MP) menar att informationen på namninsamlingen inte är korrekt.
– Nu har jag inte skrivelsen exakt men där står det bland annat om så hur många tjänster ska tillsättas och hur många som ska försvinna och att barnen inte ska få modersmålsstöd, och det är inte sant, säger Linda Eskilsson (MP).