Det råder kris inom förlossningsvården i Region Stockholm, och Vårdförbundet varnar för att förlossningskrisen kan sprida sig i Sverige.
På Akademiska sjukhuset vittnar personal om att arbetsmiljön blivit allt mer pressad och att det är brist på barnmorskor, något som även P4 Uppland rapporterat om.
– Många barnmorskor slutar för att man inte orkar med tempot, säger Åsa Edström, avdelningschef vid Förlossningsavdelningen.
Hinner inte ta rast
Evelina Holtby, ordförande i Uppsalas barnmorskeförbund, menar att det finns risk att barnmorskor på Akademiska sjukhuset säger upp sig om inte åtgärder vidtas.
– Vi måste prioritera väldigt hårt och det kan betyda att vi inte tar rast och inte går på toaletten i tid, säger hon.
Avdelningschefen Åsa Edström anser att det behövs 10–15 fler barnmorskor på förlossningen på Akademiska sjukhuset för att kunna ge det stöd och den trygghet man vill kunna ge till födande kvinnor.
”Vill anställa fler”
Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, säger att sjukhuset jobbar för att rekrytera mer personal och hoppas att arbetsmiljön ska bli bättre.
– Vi har för få barnmorskor just nu. Det påverkar så klart arbetsmiljön, de räcker inte till alla dagar och det blir för mycket att göra vissa dagar, säger hon.
Vad gör ni för att förbättra arbetsmiljön?
– Vi vill anställa fler barnmorskor, vi använder vår poängmodell och lyfter vissa arbetsuppgifter från förlossningen till akutmottagningen eller någon annanstans och genom att utöka rotationen.
BARNMORSKEKRISEN: DETTA HAR HÄNT
I Region Stockholm har runt hundra barnmorskor sagt upp sig från regionens sex förlossningsenheter det senaste året på grund av dåliga arbetsförhållanden.
Enligt Vårdförbundet riskerar krisen att sprida sig i landet om inte regionerna och regeringen agerar. Enligt Socialstyrelsen är det brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner och det kan vara en barnmorska på tre eller fyra födslar.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar att många vårdskador inom förlossningsvården beror på hög arbetsbelastning.