Foto: svt

Försämrad ekonomisk prognos för Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhusets ekonomiska prognos har försämrats med 100 miljoner kronor jämfört med i våras. Enligt den ekonomiska rapporten för januari till augusti räknar sjukhuset nu med ett underskott på 200 miljoner för 2015.

– Främsta orsakerna till den försämrade prognosen är att sjukhuset inte lyckas möta det ökade remissflödet för riks- och regionvård och minska köerna som planerat. Detta hänger delvis samman med bristen på specialistsjuksköterskor inom framförallt operation, anestesi och intensivvård som medfört att vi inte har kunnat utnyttja operationssalarna fullt ut och hålla vårdplatser öppna. Lägre intäkter gör att vi räknar med ett försämrat resultat för helåret, säger Jan-Erik Sundquist, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för ekonomi, marknad och produktion, i ett pressmeddelande.

Åtgärdsprogram på 200 miljoner kronor

I våras identifierade sjukhuset ett åtgärdsprogram på närmare 200 miljoner, varav cirka 130 miljoner förväntas uppnås under 2015. För att öka produktionen öppnades en operationsavdelning för kortvårdskirurgi på Samariterhemmet före sommaren.

Sjukhuset har även utvecklat operationssamarbetet med Lasarettet i Enköping och gjort en särskild satsning på barnintensiven och dagkirurgin. Dessa satsningar ger, enligt Jan-Erik Sundquist, störst effekt under hösten och kommande år.

Studielön för vidareutbildning

För att möta det ökade behovet av sjuksköterskor infördes i fjol en studielön för vidareutbildning inom vissa specialistområden och till hösten har Akademiska 35 utbildningsplatser på Uppsala universitet.

– Den försämrade prognosen för helåret innebär att åtgärdsprogrammet inte räcker. Vi arbetar nu på att ta fram ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna och klara en ekonomi i balans i år och kommande år, avrundar Jan-Erik Sundquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.