Forskaren: Många kvinnor drabbas av bluffsyndromet

Uppdaterad
Publicerad

Känner du dig som en bluff på jobbet? Som att dina kollegor snart ska inse att du inte är så bra som de tror? Då har du kanske imposter syndrome, eller bluffsyndromet på svenska.

– Vi måste motverka stereotyper, om att kvinnor och minoriteter inte är lika duktiga och smarta som män, säger Uppsalaforskaren Christine Fawcett.

Nästan alla känner sig som en bluff ibland, säger Christine Fawcett, forskare i psykologi vid Uppsala och Stockholms universitet. Men att lida av bluffsyndromet kan leda till ångest, depression eller att man säger upp sig från jobbet.

De flesta som lider av imposter syndrome är kvinnor, minoriteter och högpresterande individer. Att just kvinnor och minoriteter drabbas kan bero på stereotypa bilder av dem som mindre kompetenta, berättar Fawcett.

Finns lösningar

Den som lider av bluffsyndromet kan ta sig ur känslan, bland annat genom att prata med andra. Det kan också vara bra för företag eller organisationer att skapa mentorprogram för att bygga upp relationerna mellan medarbetare i olika positioner.

– Så att de har stöd, hjälp eller bara någon som kan säga att du är faktiskt jätteduktig på jobbet.

Hör Christine Fawcett berätta mer om syndromet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.