Fågelbajs på gräs/forskare på Teams

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark/Lina Yakoub/SVT

Forskaren om fågelbajs: ”Ha koll på barnen”

Publicerad

Gåsbajs syns på många badplatser runt om i länet, och kan kännas otrevligt som badgäst. Men hur farligt är det egentligen? Hör forskaren och viltveterinären reda ut några vanliga frågor om fågelbajs.

Ellinor Spörndly-Nees är forskare och viltveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och menar att det finns en onödigt stor oro kring risker att smittas av fågelsjukdomar.

– Att smittas är ganska ovanligt, men man ska undvika att få i sig fågelbajs om man har rört vid det. Men att vara noga med vanlig handhygien räcker gott, säger hon.

Rå kyckling farligare

Gäss kan bära på en del olika bakterier. De vanligaste är campylobacter, salmonella och E-coli. Får man i sig dessa riskerar man att bli magsjuk.

I en ny studie från SVA letade man efter en speciell sorts E-coli som heter S-tec. Denna e-colibakterie orsakar allvarligast sjukdom hos människor. Analyserna är inte helt färdigställda, men av 112 gäss misstänks endast tre gäss bära på S-tec. Ingen av de 112 gässen bar på salmonella.

Däremot har kycklingkött större sannolikhet att bära på campylobacter.

– Människor löper större risk att bli sjuka av kycklingkött än vid kontakt med fågelbajs, berättar Ellinor Spörndly-Nees.

De som löper större risk för att bli sjuka av fågelbajs är små barn. De gillar att röra vid saker och stoppa i munnen.

– Ha koll på barnen, säger Ellinor Spörndly-Nees.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.