Ellinor Spörndly-Nees är forskare och viltveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och menar att det finns en onödigt stor oro kring risker att smittas av fågelsjukdomar.
– Att smittas är ganska ovanligt, men man ska undvika att få i sig fågelbajs om man har rört vid det. Men att vara noga med vanlig handhygien räcker gott, säger hon.
Rå kyckling farligare
Gäss kan bära på en del olika bakterier. De vanligaste är campylobacter, salmonella och E-coli. Får man i sig dessa riskerar man att bli magsjuk.
I en ny studie från SVA letade man efter en speciell sorts E-coli som heter S-tec. Denna e-colibakterie orsakar allvarligast sjukdom hos människor. Analyserna är inte helt färdigställda, men av 112 gäss misstänks endast tre gäss bära på S-tec. Ingen av de 112 gässen bar på salmonella.
Däremot har kycklingkött större sannolikhet att bära på campylobacter.
– Människor löper större risk att bli sjuka av kycklingkött än vid kontakt med fågelbajs, berättar Ellinor Spörndly-Nees.
De som löper större risk för att bli sjuka av fågelbajs är små barn. De gillar att röra vid saker och stoppa i munnen.
– Ha koll på barnen, säger Ellinor Spörndly-Nees.