Personer med flaggor, kvinan framför mikrofon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har haft så kul!”. Se delar av paraden och hör arrangören Teresa Haake om Enköpings första pridetåg någonsin. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Första prideparaden i Enköping: ”Glädjeyra deluxe”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnas den första pridefestivalen någonsin i Enköping. Skolparken förvandlades till en pridepark under förmiddagen och under eftermiddagen drog själva paraden igång.

– Inte en dag för tidigt, säger Maria Lindholm, festivalbesökare.

Bakom Enköpings första pridefestival står den ideella föreningen Enköping Pride. Föreningen har gått från sex ledamöter i styrelsen till ett 70-tal medlemmar på ungefär ett halvår.

– Det var lite trögstartat med svalt intresse i början, men sen dess har intresset växt. Nu kommer till exempel föräldrar fram och säger hur mycket det betyder med ett sammanhang för deras barn, säger Teresa Haake, styrelseledamot i föreningen Enköping Pride.

Första prideparaden

Under eftermiddagen gick Enköpings första prideparad av stapeln, med start i Skolparken. Enligt Teresa Haake har de haft ett nära samarbete med polisen och kommunen för att alla ska känna sig trygga.

– Jag känner glädjeyra deluxe, säger Teresa Haake precis innan paraden startar.

I videon: Se när Enköpings första prideparad startar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.