Man på fotbollsplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se nya fotbollsplanen på Fålhagens IP och hör projektledare Mikael Johansson beskriva hur den ska rädda husen omkring vid kraftigt regn. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Fotbollsplan ska rädda Fålhagen vid skyfall

Publicerad

Den nya konstgräsplanen i Fålhagen skiljer sig från andra fotbollsplaner i Uppsala. Tanken är att den ska rädda bostadshusen i närheten från översvämning vid kraftigt regn.

– Vi har gjort en översvämningsyta som är över 100 meter lång, säger Mikael Johansson, projektledare på Uppsala kommun.

Det sista arbetet med att göra klart fotbollsplanen och boulebanorna på Fålhagens IP pågår för fullt i sensommarhettan. Det nya konstgräset är på plats, men istället för att vara upphöjt som på andra fotbollsplaner är planen nedsänkt en halvmeter i marken.

– Vi behöver skyfallsområden som tar hand om vatten vid kraftiga regn. De inträffar inte speciellt ofta men när de kommer så har vi problem att ta hand om vattnet i våra områden, säger projektledaren Mikael Johansson vid Uppsala kommun.

Ska skydda närliggande hus

Planen är att vattnet ska rinna ner på fotbollsplanen och därmed skydda gator och hus i anslutning. Mats Hellberg bor i ett av husen i närheten och hoppas nu slippa översvämning i källaren.

– Jag tycker att det är jättebra, hoppas verkligen att lösning kommer att fungera, säger Mats Hellberg.

I videon: Kika in på nyrenoverade Fålhagens IP och hör hur många hus som kan räddas undan översvämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.