Ett barn från Uppsala som fått diabetes typ ett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns många missförstånd om diabetes i samhället”, säger Therese Sagler. Hör mer i klippet om vad hon syftar på. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Freja, 6, har en obotlig sjukdom – tvingas väga varje måltid: ”Dygnet runt-arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Insulinpump, blodsockermätare och konstant övervakning. I fyra år har Freja från Uppsala levt med diabetes typ 1. Det är en livslång och obotlig sjukdom som nu ökar bland barn i hela landet.

Det började när Freja var drygt två år gammal. Hon kissade mycket och var törstig. Föräldrarna blev oroliga och åkte till sjukhuset. Där konstaterade läkarna att hon drabbats av diabetes typ 1.

– Varje gång jag ska äta måste jag knappa in på insulinpumpen. Jag har med mig den i en midjeväska hela tiden, säger Freja Sagler.

Ett helt nytt liv

När dottern fick diagnosen förändrades livet för hela familjen. Sömnlösa nätter och akuta utryckningar till förskolan blev vardag för föräldrarna Adam Brundin och Therese Sagler.

– Vi måste planera varje måltid och varje utflykt i detalj. Det är ett arbete som pågår dygnet runt och vi försöker hjälpa varandra. Jag tror ingen på förhand kan föreställa sig vad det innebär, säger Therese Sagler.

Forskare vid Uppsala universitet om diabetes typ ett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler barn drabbas av diabetes typ ett. Vid Uppsala universitet arbetare forskare med att hitta ett botemedel. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Larm om ökning

Enligt en rapport från Barndiabetesfonden ökar nu sjukdomen kraftigt. Orsakerna är ännu okända, men familjen i Uppsala hoppas att en del fördomar kopplat till diabetes kan försvinna.

– Det finns väldigt lite kunskap i samhället överlag. Missförstånd om att det skulle bero på att man ätit för mycket socker, men det är tvärtom. När hon har lågt blodsocker är det ju socker och snabba kolhydrater hon behöver, säger Therese Sagler.

I klippet: Träffa familjen som berättar om hur livet förändrats efter Frejas sjukdom.

KORT FAKTA OM DIABETES TYP 1

När en person drabbas av diabetes typ ett har kroppen slutat tillverka insulin. Ett hormon som behövs för att cellerna i kroppen ska ta upp socker från blodet.

En person med diabetes typ 1 får därför för mycket socker i blodet och behöver behandling med insulin och kontroll av blodsockret. Sjukdomen utvecklas ofta när barnen är små eller i tonåren, men det finns även risk att få det som vuxen.

I nuläget finns det inget botemedel mot diabetes typ ett och forskare är osäkra på vad som orsakar sjukdomen.

Några symtom på diabetes typ ett:

• Törstig och kissar ofta.

• Trött och orkeslöshet.

• Illamående och magont.

• Ser suddigt och tappar i vikt.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.