En delad bild som visar en övervakningskamera monterad på en stolpe till vänster och en suddig vy av två människor som går på en trottoar till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de nya kamerorna i Frodeparken i Uppsala. Foto: Lina Yakoub/SVT/Uppsala kommun

Frodeparken i Uppsala får smarta kameror – kan larma väktare om bråk och bränder

Publicerad

Nya, smarta kameror sätts nu upp i Frodeparken i Uppsala. Kamerorna kan känna igen avvikande beteende, och slå larm till väktare och ordningsvakter.

– Den kan reagera på en liggande person, eller en brand, säger Johan Norberg, säkerhetssamordnare vid Uppsala kommun.

Kamerorna i Frodeparken är strategiskt placerade för att kunna blicka över hela parken. Förhoppningen är att kunna förebygga brottslighet och öka tryggheten i parken.

Varför prövas dessa kameror i just Frodeparken?

– Vi har genom dialog med invånarna och i våra lägesbilder sett att Frodeparken upplevs otrygg för vissa. Det kan bero på att den ligger i anslutning till resecentrum, säger Uppsala kommuns säkerhetssamordnare Johan Norberg.

Efter utvärdering av kamerorna kommer kommunen att ta beslut om fler kameror kommer att monteras i staden.

Samarbete med ordningsvakter

Om kamerorna upptäcker avvikande händelser eller beteenden kommer ordningsvakter och väktare i närheten få information om läget.

– När kamerorna har konfigurerats och är i bruk kommer ordningsvakter och väktare få information om hur de fungerar, säger Johan Norberg.

När kamerorna upptäcker avvikande beteenden eller händelser ska de snabbt kunna ta sig till parken för att vidta de åtgärder som krävs.

En integritetsfråga

För att kommunen skulle få lov att sätta upp bevakningskameror i centrala Uppsala förutsatte det att särskilda krav uppfylldes.

– Arbetet har skett tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten, och vi följer deras riktlinjer, säger Johan Norberg.

I klippet: Hör hur kamerorna skyddar människors integritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.