Foto: SVT

Många tjejer känner sig otrygga utomhus i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Många unga tjejer känner ett obehag av att passera killgäng på stan, eller gå ensamma hem i mörkret. Fyra av fem tjejer känner otrygghet då de vistas i utemiljö, visar statistik från Region Uppsala.

Den upplevda tryggheten hos unga tjejer i Uppsala minskar. I rapporten ”Trygghet hos unga i Uppsala län”, har tjejer som går i årskurs 7, 9 och 2 på gymnasiet i Uppsala fått frågan om de känner sig trygga på stan eller i centrum. Bara två av tio tjejer svarade ja på frågan. När undersökningen genomfördes för sex år sedan, svarade däremot fem av tio tjejer ja.

– Jag brukar hålla mig till en grupp av två eller tre tjejer och killar. I grupp känner man sig tryggare, säger en av tjejerna som vi träffar på stan.

För Mariet Ghadimi, grundare av Tris, Tjejers rätt i samhället, kommer det inte som en nyhet att många unga tjejer känner sig otrygga i Uppsala.

– Att tjejers rörelseutrymme reduceras ser jag som en allvarlig utveckling som inte begränsas till den skilda individens upplevelse av otrygghet. Det är ett strukturellt problem som inskränker tjejers frihet och rättigheter, och i förlängningen påverkar kvinnor generellt, säger hon.

Lyfta frågan

Mariet tror att skolan skulle vara en viktig plattform för att lyfta frågan i förebyggande syfte. Men också att polisen är synlig och tar ansvar.

– De killar som utsätter tjejer för trakasserier, ska fällas för det. Vi behöver polisiär närvaro i högre utsträckning och att de som gör fel får ta sitt ansvar för det, säger hon.

Hon lyfter också att man måste se grundorsaken till problemet, och där pekar hon på killarna.

– Oftast är det unga män som trakasserar tjejer genom att säga saker, vissla, stirra eller bete sig obehagligt. Vi måste vara tydliga med att det inte är tjejens fel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.