Länsstyrelserna gjorde under förra året en nationell tillsyn av kameraövervakning på badanläggningar. Totalt kontrollerades 145 badanläggningar, bland annat undersökte länsstyrelserna om tillstånd fanns för övervakning och om tillstånden följdes vad gällde till exempel upptagningsområden och informationsskyltar.
Av de 145 kontrollerade baden hade 40 kameror som kunde riktas mot områden på badet där allmänheten vistades. 29 av baden fick någon typ av anmärkning.
Saknade tillstånd
I Uppsala län slog kontrollanterna ned på Fyrishov i Uppsala och Idrottshuset i Enköping. Idrottshuset hade slarvat med skyltarna, medan Fyrishov hade kameror uppsatta som badet saknade tillstånd för.
Läs mer: Övervakning i simhallar får kritik
– Anmärkningarna är allvarliga. Badanläggningar är en plats för rekreation där besökarna vanligtvis är lättklädda och integritetsintresset är högt. Det är viktigt att tillstånden följs, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen i Stockholm som sammanställt rapporten, i ett pressmeddelande.
Lämnat in ansökan
Idrottshuset har enligt länsstyrelsen åtgärdat bristerna och Fyrishov ska ha lämnat in en ansökan om att få utöka sitt tillstånd för kameraövervakning.
– Vi har såklart brustit i våra interna rutiner när vi har haft kameror utan tillstånd. Det ser vi över nu för att det här inte ska hända igen, säger Linn Löfman, försäljning- och marknadschef på Fyrishov.
Hur länge har kamerorna suttit uppe utan tillstånd?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte lyckas få tag i historien bakom, tyvärr. Men vi har haft kameror under en lång tid och i grunden har vi ett godkänt kameraövervakningstillstånd.