Se Gabriella hetta upp järn till 5000 grader och sko en häst, samtidigt som hon berättar om hur hon vill förändra yrket. Foto: Lisa Chröisty

Gabriella Larnebring är en av Sveriges bästa hovslagare

Publicerad

När Gabriella Larnebring och kollegan Elin Bäcklund för ett par veckor sedan blev Sveriges första kvinnliga hovslagarmästare var lyckan stor. Men resan slutar inte där. Nu vill de tillsammans inspirera fler hovslagare att utbilda sig vidare.

– Jag hoppas att vi kan bidra till att höja yrkets status, så att vi kan få respekt och vara stolta över det jobb vi gör, säger Gabriella Larnebring.

I Sverige finns 29 hovslagarmästare, och av dem är endast två kvinnor. Detta trots att en majoritet av de yrkesverksamma hovslagarna i Sverige är just kvinnor.

– Från början var det ju flest män som var smeder, vilket jag tror hänger i. Men jag vill inspirera fler kvinnor att vidareutbilda sig och ta både gesäll- och mästarbrev inom hovslageri, säger Gabriella Larnebring.

I dagligt tal pratar många om en bra hovslagare som en som ”kommer i tid och svarar i telefon”, vilket för Gabriella Larnebring är under all kritik, inte minst gällande yrkets status.

Startar kursverksamhet för kvinnliga hovslagare

Framåt är siktet inställt på att ta även den brittiska utmärkelsen ”diploma”, och att starta kurser för att inspirera fler hovslagare att vidareutbilda sig. För trots att hovslagaryrket är tungt, menar hon att den som vill – kommer att lyckas.

– Manliga hovslagare arbetar mer med muskelstyrka, medan kvinnliga använder mer teknik, och alla når samma mål till slut. Det vill jag lära ut, säger Gabriella Larnebring.

I klippet: Se Gabriella hetta upp järn till 5 000 grader och sko en häst, samtidigt som hon berättar om hur hon vill förändra yrket.

Vad är gesäll- och mästarbrev?

  • Yrkesprov i två svårighetsgrader, där mästarbrev är det mer avancerade
  • Används för att testa yrkesskicklighet
  • Finns inom flera hantverksyrken, till exempel barberare, bagare, hovslagare och tatuerare.

Källa: Sveriges Hantverksråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.