Två personer vid en sjö under klarblå himmel, omgiven av skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när gäddorna plaskar och leker i Kavarö våtmark. Här har vi två gäddbeskyddare i Tomas Loreth Remén och Conny Söderqvist Foto: Lina Yakoub/SVT

Här är gäddornas oas i Öregrund: ”Som ett Eldorado”

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här – en favorittid för gäddan att simma till grundare vatten för att leka. I Kavarö, i Öregrund, har man under de senaste åtta åren använt våtmark för att återskapa en bra miljö för att gynna bland annat gäddan.

Vanligtvis simmar gäddan och andra fiskar mot grunda havsvikar när det är dags att leka, alltså föröka sig. Men här är de inte skyddade.

– Säl letar föda i vikarna, då en stor del av all sill och skarpsill fiskas upp. Då blir exempelvis gäddan mat, berättar Tomas Loreth Remén sötvattensbiolog vid Upplandsstiftelsen.

Ett annat är problem för är att storspiggen fått ett större spelrum. Fisken äter gäddans ägg.

Restaurerade våtmarker blir därmed en viktig, skyddad och trivsam miljö för gäddor att vandra upp till för att leka.

Kavarö våtmark var tidigare ett dike där fisk vandrat upp sedan länge, med då med begränsad kapacitet.

– En gäddhona kan lägga flera hundra tusen romkorn, så detta blir ju en barnkammare av rang, säger Tomas Loreth Remén.

Bäst i länet

I Uppsala län finns omkring 15 restaurerade, eller återställda våtmarker, enligt Tomas Loreth Remén som märker av ett spirande intresse från allmänheten att skapa fler lekplatser i våtmarker likt den i Kavarö.

– Kavarö våtmark är länets bästa och viktigaste restaurerade våtmark för gäddan, bland annat i och med dess biologiska mångfald i vattnet.

Conny Söderqvist är markägare och har varit positiv till projektet.

– Det har varit väldigt intressant och roligt. Jag är själv fiskarson och tycker att djur och natur är viktigt att värna om, säger han.

Han berättar att det kändes naturligt att upplåta marken för att gynna bland annat gäddan.

Ett kostsamt projekt

Tack vare statliga bidrag, finansiering från Världsnaturfonden och pengar ur egen ficka har projektet möjliggjorts. Tomas Loreth Remén uppskattar den totala kostnaden till över en miljon kronor.

– Det har kostat mycket, men den återkommande kostnaden handlar om skötseln. Vi hade tur som hittade markägare som var positiva till detta och som var villiga att hjälpa till.

I klippet: Därför är våtmarken viktig för gäddan.

Våtmarkens betydelse

En restaurerad våtmark är återställda, naturliga våtmarker. Vattenmiljön blir trivsam för många fiskarter tack vare vattentemperatur och bra förutsättning för djurplankton och mindre fiskar, som blir föda för rovfiskarna.

Restaurerade våtmarker...

  • ...gynnar fiskar, fåglar och många andra våtmarksberoende arter
  • ...bidrar till ökad biologisk mångfald
  • ...kan skydda mot översvämningar och minska näringsläckage till Östersjön.
  • ...ger fiskyngel bra förutsättningar för att överleva och sedan vandra ut i havet.

Källa: Världsnaturfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.