För varje vapen som vi plockar bort så minskar det risken att som tredje person drabbas av en skottlossning, säger Jale Poljarevius. Foto: SVT

Gängsatsning ger resultat i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen greps tre personer misstänkta för vapenbrott i Uppsala och polisen förklarar att det är del i den riktade satsning som just nu pågår mot gängkriminalitet. ”För varje vapen vi plockar bort från gatorna minskar risken att tredje man ska råka ut för en skottlossning”, säger lokalpolisområdeschefen.

Satsningen har pågått sedan vecka 35 och Jale Poljarevius, som är lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta, förklarar varför man slog till mot de tre män som greps under tisdagen.

– På sistone har vi fått flera indikationer om skottlossning i Gottsunda, men vi har inte hittat vare sig offer som blivit skjutna eller hylsor. Men eftersom flera grannar hört av sig om att de hört skottlossning så gör vi bedömningen att det finns vapen i omlopp.

Polisen har därför valt att göra riktade insatser mot några gängmedlemmar.

– Under tisdagen påträffades en av dem med ett handeldvapen på sig och då grep vi mannen och två av hans kamrater som var med.

Replika av Kalasjnikov

Var personerna, som är i 20-30-årsåldern, greps vill Jale Poljarevius inte gå in på, men han säger att ytterligare ett vapen hittades vid en efterföljande husrannsakan.

– Det såg vid första anblick ut som en AK47, det vill säga en Kalasjnikov. Det visade sig dock vara en replika, men eftersom det såg väldigt äkta ut gjorde vi ändå bedömningen att det här vapnet ska vi plocka bort. Vi vill inte att det ska figurera så verklighetstrogna replikor i de här miljöerna.

De tre personerna som greps under tisdagen har släppts efter förhör. Misstankarna om brott mot vapenlagen kvarstår dock.

Läs mer: Gängen bakom gatuvåld i Uppsala

53 gripanden

Utöver vapen arbetar de i den riktade insatsen med narkotika och punktmarkering av olika individer, med syfte att minska våldsbrott och personrån i offentliga miljöer.

– Under den sista tiden har vi sett en liten ökning av personrån i de här kretsarna.

Vad har ni nått för resultat under de här veckorna?

– Totalt har vi genomfört 53 gripanden, 32 har anhållits och 13 häktats. Vi har även hittat 13 efterlysta. Sen rör det sig om ett 30-tal narkotikabrott som uppdagats och vi har tagit en hel del kontanter, tre pistoler och ett avsågat hagelgevär.

Hur påverkar det här resten av Uppsalaborna?

– För varje vapen som vi plockar bort så minskar det risken att de som tredje person ska drabbas av en skottlossning. För varje kniv vi plockar bort minskar vi risken för personrån.

Polisen pekar ut kriminella hot spots

Jale Poljarevius säger att det inte finns några planer på att avsluta den riktade satsningen.

– Nu är vi klara med fas ett där vi i samband med vanliga gripanden kunnat se hur aktiviteten ser ut. Vi har fått ett antal namn som vi gör en bedömning att de sticker ut, och de individerna kommer vi att följa. Om de uppträder på ett misstänksamt sätt kommer vi att kontrollera det.

Han berättar att de fokuserar sina insatser till de så kallade hotspots som finns i Uppsala.

– Det är Resecentrum, Stora torget, Forumtorget och Stadsträdgården. Där de här människorna finns, där kommer vi att vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.