Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under polisens spaningsinsats i Sala backe fångades en överlämning av fem kilo kristall på bild. Senare greps en man i 40-årsåldern i spaningen misstänkt för att ha styrt narkotikahandeln genom Gottsundanätverket. Foto: Polisen

Dom mot Gottsundanätverket idag – ledaren riskerar långt straff

Uppdaterad
Publicerad

Hemliga spaningsbilder, krypterade chattar och tidiga morgonräder av internationell polis – 1,5 år efter Operation Trojan shield kom i dag domen mot det så kallade Gottsundanätverket.

Men polisen dystert på framtiden.

– Vi kan inte luta oss tillbaka, tända en fet Castro-cigarr och vara nöjda, säger underrättelsechefen Jale Poljarevius.

Under sommaren 2021 greps en man i 40-årsåldern i Spanien efter att polisen under längre tid misstänkt att han är ledare för det så kallade Gottsundanätverket. Dessförinnan hade flera personer frihetsberövats misstänkta för delaktighet i omfattande narkotikasmuggling – och antalet misstänkta fortsatte öka tills totalt 17 personer åtalades.

I dag kom domen mot Gottsundanätverket, som av polisen klassas som ett av Sveriges fem största.

– De har känt varandra länge och jämfört med andra nätverk så har de – ännu – inte klippt några lojalitetsband till varandra, inte heller använder de – vad vi vet – sig av minderåriga personer, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i Region mitt.

”Oerhört driftig”

Jale Poljarevius har under många år arbetat med gänginsatser i Uppsala och har då under lång tid följt mannen i 40-årsåldern som pekas ut som ledare i nätverket. Denne, och de medåtalade, nekar till alla anklagelser.

– Det är en person är oerhört driftig och som hade kunnat bli en väldigt framgångsrik affärsman, säger Jale Poljarevius.

Vad betyder en fällande dom för polisen?

– Det betyder inte särskilt mycket. De kommer att hitta sina egna ersättare, reservlagsspelarna, som kliver in på planen eller så kommer det in nya aktörer och tar deras marknad.

En annan poliskälla håller med, men konstaterar att det ändå är ”mycket tillfredsställande” att ledaren för nätverket är bakom lås och bom.

– Vi hoppas att fängelsestraffet gör att han tappar tempo och inte lyckas etablera sig i liknande brottslighet när han kommer ut, säger källan.

I klippet ovan utvecklar Jale Poljarevius sin syn på Gottsundanätverket.

Ett ton narkotika

Nätverket står åtalade för att ha smugglat:

  • 607 kg cannabis
  • 435 kg amfetamin
  • 13 kg kokain
  • 34 kg kristall
  • 6,5 kg Tramadol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.