– När det har blivit tillräckligt höga temperaturer börjar granbarkborren att svärma, säger Jenny Stendahl, distriktchef på Skogsstyrelsen.
Skadeinsekten letar främst upp skadat och avverkat virke och främst granar, vilket finns i mängder efter stormen Alfrida som härjade i januari. Granbarkborren förökar sig sedan under barken.
– Blir det tillräckligt många insekter kan de angripa frisk skog och vi ser att det finns en risk att det ska hända här i Uppland, säger Jenny Stendahl.
Det har varit stora angrepp i södra Sverige, framför allt efter den varma sommaren 2018. Det orsakar stora förluster för skogsbrukarna.
”Vi är rädda för att insekterna ska sprida sig”
– Vi börjar se detta i Uppsala och blir rädda för att det ska sprida sig österut i länet där Alfrida var. Historiskt sett har det inte varit många utbrott där tidigare, säger Jenny Stendahl.
För att förhindra att granbarkborren ska få fäste arbetar skogsbrukarna på.
– Man arbetar febrilt med att få bort så mycket som möjligt av virket nu innan insekterna får fäste, säger hon.
Hur stora utbrotten blir beror på temperaturen nu i sommar. En varm och torr sommar kommer att locka fler granbarkborrar. Men det är främst nästa år som det kan bidra till stora konsekvenser i skogen då borrarna har förökat sig.
Jenny Stendahl berättar att enligt lagstiftningen behöver allt granvirke vara borttaget senast den 1 juli.
– Men de flesta skogsbruken signalerar att det kan bli svårt att få bort det innan dess.