Granskning avslöjar: Lockade till investeringar – med stulna bilder

Uppdaterad
Publicerad

De saluförde planer på omfattande husbyggen och ett stort antal småsparare nappade. Men byggena visade sig främst handla om luftslott marknadsförda med bilder stulna från nätet.

Nu dröjer rättegången i Uppsala tingsrätt till nästa år. Den misstänkte huvudmannen håller sig undan.

– Ytterst beklagligt, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Tegler. 

En tidig morgon i november 2018 slog myndigheterna till mot Systemhus kontor i centrala Uppsala.

Bolaget hade genom prospekt, hemsida och en nyhetssajt på nätet marknadsfört planer på omfattande bostadsbyggen. Systemhus marknadsfördes som ”den nya folkaktien”. 

SVT granskar investeringssajterna

Men bilder på planerade byggen framstår som kopierade från andra bostadsprojekt. Det står klart när SVT nyheter granskar prospekten (se video).

Ledande företrädare för Systemhus ska enligt åklagaren ha blåst upp tillgångarna med omkring 120 miljoner kronor. Hur många som investerade är okänt, men konkursförvaltaren hade kontakt med ”ett stort antal småsparare”. 

Unikt åtal

Aktierna är nu värdelösa, bolaget ansökte om konkurs 2020. Drabbade som drogs in i härvan har vittnat om kaoset efter bluffen

Och efter en tre år lång polisutredning åtalades fem män i slutet på förra året misstänkta för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.

– Det är smått unikt i landet att väcka åtal för svindleri, säger Lise-Lotte Tegler, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

”Blåst upp tillgångarna”

Den rättsliga processen har pågått under flera år, vilket UNT rapporterat om.

– I vår granskning ser vi att de tillgångarna som byggde upp det egna kapitalet inte är verklighetsförankrade. På det sättet har man blåst upp tillgångarna och lockat investerare, och på så sätt riskerat att andra skulle investera i bolaget, säger Lise-Lotte Tegler.

– Vår bild är att vi lyckades stoppa det här innan ännu fler drabbades.  

Trots att åklagaren väckte åtal i december 2021 planeras nu rättegången hållas först i början på 2023. 

Det beror enligt rätten på brist på domare och förhandlingssalar, men också på att man haft svårt att nå en av de åtalade.

Svårt nå en av de misstänkta

Den handlar om den misstänkte huvudmannen, som har anklagats för bedrägerier och olika bluffupplägg under många år, vilket UNT granskat tidigare.

– Ingen vet var han är, säger Catarina Barketorp, lagman och chef vid Uppsala tingsrätt. 

SVT har sökt de misstänktas advokater och de svarar alla att deras klienter nekar till brott. I polisförhören uppger de fem att de inte medvetet lurat någon. 

Se hur investerare ska ha lockats att satsa pengar i klippet ovan.  

Åtalet vid Uppsala tingsrätt

Grovt svindleri kan, såväl som grovt bokföringsbrott, ge upp till sex års fängelse. 

Åklagaren yrkar på att samtliga åtalade även får näringsförbud på upp till 10 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet