Två kvinnor står i förgrunden i en universitetsmiljö, med Uppsala universitet Ekonomikum i bakgrunden. Det finns cyklar parkerade i närheten, vilket tyder på en livlig campusatmosfär. Kvinnorna är klädda i lätta jackor och ser ut att vara på väg någonstans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen stress” – Uppsalastudenterna Linnea Ejemyr, 21, och Nathalie Jeschar, 22, om sina studielån. Foto: Stephanie Mourad

”Hack i kurvan” – lägre andel studenter väljer studielån

Uppdaterad
Publicerad

Andelen studenter som väljer att ta studielån minskar för första gången sedan 2012. Det visar ny statistik från CSN. Men än är det för tidigt att prata om något trendbrott, menar Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.

Totalt var det 461 900 studerande i Sverige och utomlands som hade studiemedel under läsåret 2023/2024. Det visar färsk statistik från CSN.

Antalet studerande med studiemedel ökade med ungefär 1 000 personer jämfört med läsåret innan.

Statistiken visar dock att något färre studenter valde att ta studielån. Lånebenägenheten, andelen av studiemedelstagarna som tar studielån, minskade med 0,2 procentenheter­ mot året innan och uppgick till 74,7 procent av studiemedelstagarna.

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott ännu. Men det är ett hack i kurvan för första gången på länge. Sedan lånebenägenheten var som lägst läsåret 2011/12 har den annars ökat med sammanlagt 7,6 procent, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.

– Den i stort sett oförändrade benägenheten bland studiemedelstagarna att ta lån kan tyda på att behovet av lån inte längre tycks öka. Den sjunkande inflationen kan eventuellt bidra till detta.

Höjd ränta på lånet

Räntan på studielånet är rörlig och höjdes från fjolårets 0,59 procent till 1,23 procent för 2024.

Den som studerar på heltid under en termin med fullt CSN får 13 156 kronor i månaden, varav 3 988 kronor är bidrag och 9 168 kronor är lån.

I klippet: ”Känner ingen stress över det” – Uppsalastudenterna om studielån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.