Kvinna med skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Elvira Edberg om sin dröm och hur hon lyckades vända sina betyg. Foto: Pontus Stark/SVT

Hade oddsen emot sig – nu tar Elvira studenten i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nu har dagen kommit som Elvira Edberg längtat efter så länge. Hon tar studenten från fordons- och transportprogrammet på Ellen Fries gymnasiet i Uppsala. Med godkända examensbetyg.

– Det har varit väldigt jobbigt i vissa perioder. Men jag klarade det till slut.

Elvira Edberg har kämpat sig igenom gymnasiet med många omprov och hon har haft det extra tufft med engelska och matte. Men nu tar hon studentexamen och börjar jobba med att köra djurtransporter redan på måndag, ett jobb hon inte fått utan godkända betyg.

– Jag är väldigt stolt över mig själv. Att jag bet ihop och tänkte att jag måste göra det här och nu står jag här.

Studenten i Uppsala län 2024

I videon: Elvira berättar om att hennes dröm går i uppfyllelse

Färre på yrkesprogrammen klarar gymnasiet på tre år

30 procent av de som går yrkesprogrammen i Uppsala kommun tar inte examen från gymnasiet inom tre år. Det visar siffrorna från de senaste fem läsåren. Genomsnittssiffran för alla gymnasieprogrammen ligger på 22 procent.

– De som väljer yrkesprogram är ju de som redan vid 15-års ålder vet att de inte ska plugga vidare. De vill ut och jobba och skolan är inte en prioritering att då återigen kämpa med ämnen som redan var tuffa i högstadiet är inte lätt, säger Linda Lekeby, lärare och programsamordnare på Ellen Fries gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2024

Mer i ämnet