Arkivbild. Utklädnader är ett vanligt inslag i firandet. Foto: TT

Halloween – när ska det egentligen firas?

Uppdaterad
Publicerad

Pumpor och bus. Godis och utklädnader. Halloween – ska den firas den 31 oktober? Eller dagen före Alla helgons dag?

Den kristna högtiden Alla helgons dag har funnits i Sverige sedan medeltiden. Innan år 1772 inföll dagen alltid den 1 november. Efter det flyttades högtiden till närmaste söndag och cirka 200 år senare flyttades den en gång till. Från och med 1953 infaller Alla helgons dag mellan den 31 oktober och 6 november. I år är Alla helgons dag den 4 november.

Men i USA inträffar Alla helgons dag alltid den 1 november. Och Halloween – en omskrivning av ”All Hallows' Eve”, alltså Alla helgons afton – firas i USA den 31 oktober.

– Om vi strikt ska följa den amerikanska högtiden ska Halloween firas den 31 oktober. Men när man importerar sedvänjor så fixar man också så att de passar in med det egna, säger Gillis Herlitz, doktor i etnologi vid Uppsala universitet.

Amerikanisering

Det Halloween-firande som vi känner till i dag har sin grund på Irland och sedan kanske framförallt i USA. I Sverige slog Halloween igenom först på 1990-talets andra hälft.

Många pyntar med pumpor under Halloween-firandet. Foto: TT

– Anledningen till att vi har Halloween här är en del av amerikaniseringen. På 1990-talet fick högtiden ordentligt fotfäste i Sverige som ett resultat av det starka intresset för amerikansk populärkultur, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”Bus eller godis”

Många barn klär under firandet ut sig i ruskiga utklädnader för att sedan ge sig ut för det som i USA kallas ”trick or treat”, alltså ”bus eller godis”. Det är en amerikansk dörrknackningstradition där barn frågar grannar om godis. Och blir det inga godsaker riskerar grannen att utsättas för ett bus av barnen, enligt traditionen.

Amerikanska familjer i Sverige

Dag Blanck har en teori om Halloweens uppkomst i Sverige.

– I början av 1960-talet grundades den så kallade forskarborgen i Stockholm där gästforskare i Sverige bodde. Där hade man vad som kom att kallas för ”spökfest” i svenska medier, då forskare med sina amerikanska familjer firade Halloween. Den händelsen är ett av de första beläggen för Halloween i Sverige, säger professorn.

Hur tror du att Halloweens framtid ser ut i Sverige?

– Jag tror att den kommer att fortsätta att firas. Men jag tror aldrig att den kommer att bli lika stor som i USA, och ännu har den inte riktigt haft den amerikanska klangen som vissa trodde att den skulle få, säger Dag Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.