2 216 parkeringsböter i Knivsta är ogiltiga. Foto: SVT

Han upptäckte parkeringsmissen som kan kosta Knivsta miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

På besök i Knivsta blev Stefan Wahlberg lappad för att ha parkerat i terräng vid Särstabadet, något han direkt anade ugglor i mossen över. När han kollade upp hur kommunen sköter sitt parkeringsarbete upptäckte han att de inte hade alla papper i ordning. Ett misstag som kan kosta Knivsta miljoner, något som Upsala Nya Tidning var först med att berätta.

– Jag parkerade vid Särstabadet, där en del av parkeringsplatsen är asfalt och en del är sandplan. Min bil stod till hälften på asfalten och till hälften i sanden, vilket p-vakten ansåg vara parkering i terräng. Men det finns inget lagkrav på att en parkeringsplats ska vara asfalterad, så redan där började jag ifrågasätta riktigheten för den här p-boten.

Det säger Stefan Wahlberg. Till vardags är han chefredaktör för tidningen Dagens juridik och han är också en av de 2 216 personer som fått ogiltiga parkeringsböter i Knivsta kommun sedan hösten 2014. En juridisk miss som han själv upptäckte när han förberedde sig för att bestrida boten vid badplatsen.

Ville kolla att alla papper fanns

– Eftersom jag inte haft med kommunen att göra tidigare så kollade jag för att se att alla papper var i sin ordning och att det fanns ett förordnande för vakten som utfärdat boten. Det är ett ovillkorligt lagkrav, annars kan vem som helst börja sätta p-böter, säger Stefan Wahlberg.

Stefan Wahlberg, chefredaktör Dagens Juridik. Foto: Dagens Juridik

Men ett sådant förordnande saknades meddelade Knivsta kommun. Antingen hade det aldrig utfärdats, eller så hade papprena försvunnit, men ingenstans fanns det att finna och samtliga böter som parkeringsvakten – kommunens enda – delat ut, var därmed ogiltiga och ska återbetalas.

– Man har missat förordnandet i det här fallet. Vi hittar inget helt enkelt. Vår ekonomienhet tror att det kan röra sig om i storleksordningen en miljon, säger Kristofer Kvarnström, gatuchef på Knivsta kommun.

Kristofer Kvarnström, gatuchef på Knivsta kommun. Foto: SVT

”Rimligt att även kommunen ska följa lagen”

Hur reagerade du när du fick veta det här?

– Som jag tror är fullt naturligt. P-vakter och kommuner ställer höga krav på oss bilister när det gäller laglydighet och man använder måttstock och tidtagarur för att utfärda p-böter på löpande band. Då är det ganska rimligt att även kommunen ska följa lagen. Om de inte gör det så ska det bli samma resultat som för privatpersoner – det kostar pengar, säger Stefan Wahlberg.

Och enligt Kristofer Kvarnström så kommer man som ogiltig bötfälld inte behöva engagera sig nämnvärt i frågan om återbetalning. Knivsta kommun och Transportstyrelsen bankar ut detaljerna, men till dess uppmanar han bilägare att parkera lagligt, för nu finns det förordande på plats igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.