Den styrande rödgröna majoriteten presenterade i dag ett handlingsprogram för att lyfta Gottsunda/Valsätra i Uppsala. Kommunalråden Rickard Malmström (MP), Ilona Szatmàri Waldau och Erik Pelling (S). Foto: Ramin Thakamoli/SVT

Handlingsplan ska lyfta Gottsunda/Valsätra

Uppdaterad
Publicerad

En rad nya initiativ ska sjösättas och en samordning införas för insatserna. På så sätt hoppas Uppsala kommun vända utvecklingen och lyfta Gottsunda/Valsätra på några års sikt.

– De kriminella nätverken har en väldigt framskjuten position just nu. Läget är akut och vi måste återta marken, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Bakgrunden till att handlingsplanen satts ihop just nu är att Gottsunda/Valsätra i somras hamnade på Polisens lista över ”särskilt utsatta områden” i Sverige och att tio räddningsinsatser under 2017 fördröjdes i området på grund av oroligheter. Med hjälp av handlingplanen ska tryggheten ökas i området, segregationen minskas och kriminaliteten tryckas tillbaka:

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

– Gottsunda/Valsätra ska bort från polisens lista över särskilt utsatt områden, säger Erik Pelling.

– Omkring hälften av alla barn här växer upp i ekonomiskt utsatta familjer och en fjärdedel har haft socialbidrag. Det nya här är att vi samlar insatserna mycket mer nu, säger Ilona Szatmàri-Waldau (V).

87 insatser ska vända

Insatserna finns inom fem områden: hållbar livsmiljö och trivsel, arbete, trygghet, barn och ungas uppväxtvillkor och delaktighet.

Några konkreta förslag:

  • Upprustning av miljön på Bandstolsvägen
  • Kameraövervakning och utökad nattvandring
  • Motverka svarta hyreskontrakt
  • Utveckla SFI-verksamheten på Kristallen
  • Renovering av Gottsundaskolan i väntan på ny skola
  • Socialtjänst närvarande på skolan på försök
  • Erbjuda feriearbete i området

Samtidigt understryker politikerna att handlingsplanens mål även är långsiktigt. Runt år 2030, när Gottsunda väntas ha en mer central plats rent geografiskt i stan i och med de planerade satsningarna på tågstopp i Bergsbrunna och spårvagnar, ska området ha utvecklats till en ”nod” för södra Uppsala.

Två miljoner avsätts

Sammanlagt väntas två miljoner kronor avsättas till planen och pengarna ska användas till att koordinera och samordna åtgärder och samarbeten mellan civilsamhälle, privata aktörer och myndigheter.

Därutöver föreslås Uppsalahem få sammanlagt sex miljoner kronor de närmaste två åren för ”sociala investeringar” och satsningen Mötesplats Gottsunda.

7 februari fattar kommunstyrelsen beslut om satsningen. Under våren ska boende i området ska få möjlighet att komma med inspel och förslag på fler åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet