Det är inte alla fiskar som kommer att klara av de förhöjda temperaturer och värmeböljor som den pågående globala uppvärmningen för med sig.
För att överleva gäller det för fiskarna att ta sig till kallare vatten eller anpassa sig till värmen. Men det är det inte alla fiskar som kan.
– Olika laxfiskar, havsöringar och sik till exempel trivs till exempel inte särskilt bra i varmt vatten, säger Erik Sandblom, universitetslektor vid Göteborgs universitet.
Konstgjord ”sjö”
För att ta reda på vad det är som gör att vissa fiskar klarar av en högre temperatur har ett team av forskare vid Göteborgs universitet studerat abborrar vid den konstgjorda Biotestsjön utanför Forsmark. I årtionden har kylvatten från Forsmarks kärnreaktorer pumpats ut i det invallade området, vilket har höjt vattentemperaturen med fem till tio grader, jämfört med det omgivande vattnet.
– Det är väldigt bra för våran del. Temperaturen i Biotestsjön följer de naturliga årstidsvariationerna, fast den alltid är några grader högre. Det gör att vi får en realistisk bild av hur fiskarna kommer påverkas av klimatförändringarna, säger Erik Sandblom.
Hjärtat kan kollapsa
Fiskar är växelvarma, vilket innebär att när temperaturen i vattnet ökar blir också fiskkroppen varmare. När det sker börjar alla processer i fisken att gå snabbare. Ämnesomsättningen ökar, vilket leder till att fisken måste äta mer och ta upp mer syre från vattnet.
– När det blir varmare måste fiskens hjärta pumpa mer syrerikt blod runt i kroppen, samtidigt sjunker syrehalten i det blod som rinner tillbaka till hjärtat. Vid en viss temperatur kan fiskens hjärta kollapsa av det, säger Erik Sandblom.
Forskarna har sett att abborrarna i Biotestsjön skiljer sig mycket från abborrarna i det kallare, omkringliggande vattnet. Fiskarna i Biotestsjön klarar värmen bättre, dels på grund av att deras hjärtan pumpar bättre vid höga temperaturer, dels på grund av att fiskarna har utvecklat ett mer effektivt sätt att omsätta energi i hjärtat.
– De har nedreglerat sin syreupptagning och ämnesomsättning. Flera saker i Biotest-abborrarnas fysiologi har förändrats för att anpassa sig till temperaturen.
Kan gynnas av värmen
Erik Sandblom tror att abborren, på grund av sin värmetålighet, skulle gynnas av ett varmare klimat, medan många andra arter skulle behöva flytta norrut, eller inte klara sig alls.
Abborrarna i Biotestsjön har dock inte höjt sin övre temperaturgräns. De lever närmare sin övre temperaturgräns än andra abborrar och är därmed mer känsliga för plötsliga värmeböljor.
– Om vi kan förstå de fysiologiska mekanismerna bakom vad som gör att fiskarna klarar en högre temperatur och var begränsningarna finns kan vi förstå varför vissa arter klarar sig och andra inte.
Än så länge har forskarna inte kunnat avgöra om Biotest-abborrarnas värmetålighet är ett resultat av genetiska förändringar eller inte.
– Den data vi har visar att anpassningen huvudsakligen har skett på individnivå. Men det är möjligt att fiskarna genetiskt har anpassat sig.Om det är så skulle det kunna vara räddningen för många djur när klimatet blir varmare.