Skeppet 11 oktober 2019 kl. 12.09. Foto: SVT

Kommunen hotar Skeppets ägare med Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun planerar att koppla in Kronofogden för att få bort Skeppet. För tillfället avvaktar kommunen en process mellan fartygets ägare och ett försäkringsbolag.

Vem ska betala kostnaderna för bärgningen av Skeppet när det sprang läck och låg med slagsida nedanför Islandsfallet? Det är inte ägaren och försäkringsbolaget överens om.

Ägarfamiljen har meddelat kommunen att så länge den processen pågår så kan inte Skeppet flyttas. Det handlar, enligt ägaren, om att skador som uppkommit ska besiktigas på plats.

Ett moment 22 har uppstått i turerna runt Skeppet, som nu alltså ligger strax norr om Kungsängsbron, nära reningsverket.

Kronofogdemyndigheten kan kopplas in

Men kommunen förbereder redan nästa steg. Kronofogden kommer att kopplas in om inte ägaren självmant flyttar Skeppet. Kommunen kan komma att begära en så kallad handräckning.

Det innebär i det här fallet att efter ett visst datum så anlitas en bärgningsfirma som forslar bort fartyget. Räkningen skickar Kronofogdemyndigheten till ägaren.

Enligt Roger Lindström, driftchef vid Uppsala kommun, har ägaren fått den här informationen.

Det finns i nuläget ingen tidsplan för det här.

– Parallellt med försäkringsprocessen jobbar vi med det här, säger Roger Lindström.

Ägaren på plats i Uppsala

När SVT Nyheter Uppsala besökte skeppet på fredagen var ägaren på plats och utförde diverse reparationsarbeten. Han ville inte ställa upp på en intervju, men bekräftade att han ligger i en process med sitt försäkringsbolag, och att han inte hade några problem med att kommunen planerar att koppla in Kronofogdemyndigheten.

Efter en stund åker ägaren i väg.

Då dyker en representant från ett elbolag upp.

– Ägaren vill få elen utbytt, den förstördes i samband med att hon läckte in vatten. Men vi får se om vi gör något, säger representanten från företaget, och går ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.