Två män misstänks för tre spräningnar i Linköping, Stockholm och Uppsala. Här är de pexlade framför huset i Fullerö som sprängdes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två män misstänks ligga bakom tre sprängningar under våldsvågen i september 2023. En i Linköping, en i Stockholm och en i Uppsala, där 24-åriga Soha Saad miste livet. Foto: Montage/Polisen, SVT

Här är männen som åtalas för tre sprängdåd

Uppdaterad
Publicerad

– Ingen skulle skadas, säger mannen i förhör. Men nu står han inför rätta för mordet på 24-åriga Soha Saad.

På måndagen inleddes rättegången, där åtta män åtalas för inblandning i sprängningar i Stockholm, Linköping och Uppsala under våldsvågen 2023. Två av männen, båda folkbokförda i Norrbotten, ska enligt åklagaren haft en central roll i alla tre sprängningar.

September 2023. Sverige i allmänhet, och Uppsala i synnerhet, skakas av en våldsam uppgörelse mellan två falanger inom det kriminella nätverket Foxtrot. Skjutningar och sprängdåd avlöser varandra.

När månaden närmar sig sitt slut sker tre ovanligt kraftfulla sprängningar i Hässelby, Linköping och Uppsala. I sprängdådet i Fullerö utanför Uppsala dör 24-åriga Soha Saad.

Soha Saads familj

”Vad får man om man döms för mord?”

En av de två som misstänks för alla tre detonationer grips av polisen bara några timmar efter dådet.

Strax efter gripandet frågar han polisen om någon dog. När han får veta svaret blir han enligt polisen ”påtagligt orolig” och frågar vad man får för straff om man döms för mord. Under förhören säger han upprepade gånger att ingen skulle skadas.

När rättegången inleds erkänner han att han detonerade de 13 kilo dynamit som som dödade 24-åriga Soha Saad i Fullerö. Han nekar dock till mord och mordförsök och nekar helt inblandning i explosionerna i Hässelby och Linköping.

– Min huvudman nekar till brott och under huvudförhandlingen kommer han att redogöra för bakgrunden till att han nu misstänks för brott, säger Anton Strand, hans advokat.

”Alla från rävens sida ska bort”

Den andra mannen som åtalas för alla tre sprängningar misstänks ha byggt bomberna. Enligt förundersökningsprotokollet bodde han på ett stödboende för personer som behöver skydd, och hade en kontaktperson som skulle hjälpa honom att få ordning på livet.

Två dagar efter sprängdådet i Fullerö skriver han till någon att ”alla från rävens sida ska bort” tillsammans med tre emojis som föreställer en explosion.

Han grips till sist av polisen i en taxi i Uppsala, med 25 kilo sprängmedel. Vid rättegången nekar han till alla brott, men erkänner att han haft 25 kilo sprängdeg i taxin.

Brottsrubriceringarna i målet är bland annat mord, mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot explosiva varor. Alla åtta åtalade nekar till mord och mordförsök.

I videon: Hör mer om de åtalade – och vad som sagts i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soha Saads familj

Mer i ämnet