När SVT Uppsala är på besök en tidig morgon är det lugnt. En stark kontrast till hur det kan se ut inne i Akademiska sjukhusets operationssalar när en skottskadad person opereras.
– Det är intensivt. Det är 30-40 människor här inne, det är larm och buller. Så känslorna som man har kring det man gör, de får man ta senare, säger Fredrik Linder.
”Ibland krävs det 30-50 liter blod”
En skjutning orsakar ofta stora skador i kroppen. Fredrik Linder, beskriver att det viktigaste är att stoppa blödningen.
– Under en operation då det blöder mycket kanske man måste ge fem liter blod. Vid de allra största blödningarna så kommer man upp emot 30-50 liter – men det finns fall när det blött ännu mer än så, förklarar han.
”En helt ny värld”
Han är akut- och traumakirurg och har jobbat med bland annat skott- och skärskador sedan drygt 17 år tillbaka.
– Det är en helt ny värld. När jag började hade vi kanske en eller två skottskadade om året och inget kopplat till gängkriminalitet. Nu har vi i snitt en kniv- eller skottskada i veckan om man slår ut det på ett år, säger Fredrik Linder.
– De senaste veckorna har vi haft sex operationer här inne, det är vad vi normalt sett brukar ha på ett halvår.
”Det är 30-40 personer runt en patient” – hör akutkirurgen om hur räddningsarbetet går till vid en skottskada i videon ovan.
Antal patienter med skottskada
2018: 11
2019: 10
2020: 3
2021: 10
2022: 4
2023: 11
Källa: Akademiska sjukhuset