Det är områden med exempelvis trångboddhet som pekats ut, förklarar Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Foto: SVT

Här vill kommunen inte att asylsökande ska bo: ”Problem med segregation”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas bli svårare för asylsökande att flytta till vissa områden som redan är socialt utsatta. I Uppsala har politikerna ringat in sex platser där man anser att asylsökande inte ska få ekonomiskt stöd, om de väljer att flytta dit. Beslut tas i riksdagen under onsdag.

Personer som söker asyl i Sverige kan få hjälp med bostad i ett anläggningsboende (ABO) eller skaffa eget boende (EBO). Det är Migrationsverket som anvisar kommuner att ordna boende till asylsökande som behöver hjälp.

De som ordnar eget boende kan bosätta sig var de vill, vilket under de senaste åren ofta har varit hos familj eller vänner. I båda fallen har asylsökande rätt till ekonomiskt stöd. Nu vill regeringen dra in ersättningen för de som bosätter sig i socialt utsatta områden – och har därför pekat ut flera kommuner i Sverige. Kommunerna har i sin tur fått i uppdrag att ringa in vilka platser det ska gälla.

Debatten om EBO

Uppsala kommun säger ja

Tidigare i veckan röstade en majoritet av partierna i Uppsala för att EBO-lagen ska undantas flera platser i kommunen.

– Det är områden eller gator där vi ser problem med exempelvis trångboddhet och segregation, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Syftet med förslaget är att asylsökande i fler fall än i dag ska välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande och att de negativa sociala konsekvenserna av att asylsökande väljer eget boende ska minska enligt regeringen.

”Separerar familjer”

Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade nej till förslaget på lokal nivå. Sverigedemokraterna ville å sin sida att kommunens listning skulle bli mer långtgående: att lista hela kommunen. Vänsterpartiet förklarar sitt beslut så här:

– Att peka ut specifika platser anser vi bidrar till ytterligare stigmatisering av områden och gör att asylsökande kanske inte kan bo tillsammans med sin familj, säger Torbjörn Björnlund (V), ledamot i arbetsmarknadsnämnden.

Om riksdagens förslag går igenom kan asylsökande fortfarande bo på en adress som Uppsala kommun har listat, men utan ekonomiskt stöd. Lagen påverkar de asylsökande under tiden fram till eventuellt uppehållstillstånd.

I klippet ovan kan du höra politikerna om förslaget och se vilka platser i Uppsala som kommunen har listat.

Uppdatering: Under eftermiddagen onsdag röstade riksdagen igenom regeringens förslaget – vilket innebär att de nya reglerna börjar gälla 1 januari 2020.

32 kommuner omfattas av regeringens förslag

I följande kommuner har regeringen pekat ut områden med socioekonomiska utmaningar (utifrån kriterier som arbetslöshet, utbildningsnivå, sysselsättningsgrad och valdeltagande):

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Ekonomiskt stöd till asylsökande

Asylsökande är den som väntar på Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd. Som ensamstående vuxen kan asylsökande kan få följande ersättning:

På boende där mat ingår:

⦁ 24 kr/dag

På boenden där mat inte ingår:

⦁ 71 kr/dag

Utöver mat ska dagersättningen räcka till sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar, kläder, skor, förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Om den asylsökande har ett stort behov av något som dagersättningen inte kan täcka kan personen ansöka om särskilt bidrag.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet