• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På Lärlingens förskola i Enköping borstar barnen tänderna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: På Lärlingens förskola i Enköping var man först tveksam till projektet – nu borstar barnen tänderna varje dag. Foto: Pontus Stark/SVT

Här borstar barnen tänderna på förskolan i Enköping – för bättre tandhälsa

Publicerad

På fem förskolor i Enköping borstar barnen tänderna efter varje lunch – i hopp om att motverka karies och sätta vanan att borsta varje dag hemma.

– Jag borstade så hårt att tandtrollet flög in i skogen, säger femårige River på Lärlingen.

Alla tandborstar, som är uppmärkta med namn, får en dutt tandkräm och personal sätter på en två minuter lång sång om hur man ska borsta tänderna.

Och det borstas, och borstas och borstas.

– En gång såg jag ett tandtroll, det var jättestort och ville äta upp mina tänder, säger femårige Lamis.

Fem förskolor i Enköping i projektet

Lärlingen är en av fem förskolor i Enköping där barnen varje dag avslutar lunchen med att borsta tänderna. I början fanns viss skepsis och tveksamhet hos personalen, men nu tycker man att det går bra.

– Vi kände lite ”hur ska vi hinna med ytterligare ett moment?” och att det inte ingick i läroplanen, men det funkar bra och man vill ju bidra till barnens tandhälsa, säger Åsa Lundgren, förskollärare.

Fokuserar på barn med karies

Projektet, som började 2021, grundar sig i att Folktandvården såg ökad karies hos just barn mellan tre och fem år.

– Vi utgick från områden där det bodde flest med karies och fokuserade på förskolor i de områdena. Nu har vi 600 barn i projektet, säger Pia Munter Norling, verksamhetschef på Folktandvården i Enköping.

Hon betonar att tandborstningen på förskolan inte är tänkt att ersätta borstningen hemma, utan att det är ett komplement.

– Vi vill sätta vanan, att det inte är konstigt att borsta tänderna varje dag.

Utvärderas om två år

Om två år, när de yngsta i projektet fyllt sex år, kommer tandborstningen att utvärderas.

– Vi hoppas att vi kunnat bryta kariesökningen och att vi kan utöka projektet till fler förskolor. Det kostar bara tandborstar och tandkräm som vi betalar med folkhälsomedel, säger Pia Munter Norling.

– Oavsett är det en vinst för barnen, att de får växa upp med friskare tänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.