Tvådelad bild. Vänster: Person håller mobil. Höger: Skärmdump av kepsannonser på en köp-och-sälj-app.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter hör av sig till personer som säljer piratkopior. Foto: SVT

Här säljs piratkopiorna öppet på nätet – trots att det är olagligt

Publicerad

Second hand-apparna kryllar av piratkopierade märkeskläder. När SVT tar kontakt med säljare är vissa helt öppna med att varorna är förfalskade, medan andra hävdar att de säljer den äkta varan – till ett chockbilligt pris.

– Det kan vara jättesvårt att se om en produkt är fejk, säger Hugo Bäck, 18 år.

Att sälja piratkopierade kläder räknas som ett brott, även när handeln endast sker privatpersoner emellan. När SVT pratar med ungdomar i Uppsala verkar kunskapen kring vad som gäller variera.

Svårt att se skillnad

Intresset för begagnade märkeskläder ökar. SVT har tidigare rapporterat om en växande efterfrågan på begagnade märkeskläder, och samtidigt verkar piratkopiorna bli bättre och bättre.

– Det kan vara jättesvårt att se om en produkt är fejk. Vissa förfalskar även kvitton, säger Hugo Bäck, 18 år.

Medan vissa kanske handlar piratkopior med vetskap om att de är fejk, kan andra känna sig lurade.

– Jag var på väg att köpa ett par skor, men då reagerade jag på priset, och förstod att det var en kopia, säger Lucas Olsson, 18 år.

Plick: ”På största allvar”

När SVT kontaktar en av Sveriges största second hand-appar Plick säger de att de är medvetna om problemet.

”På Plick tar vi förmedlingen av märkeskopior på största allvar, och att sälja dessa varor bryter mot våra community guidelines” skriver de i ett mejl.

Fler beslag hos Tullverket

I november förra året rapporterade Patent- och registreringsverket om en ökning i antalet beslagtagna piratkopior i Europa – och siffran verkar stiga även i Sverige.

– Vi ser att fler och fler beställer kopior på nätet, säger Per Holgersson, verksamhetsexpert på Tullverket.

Polisen i ny satsning

Kristoffer Nordström är kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, och skriver i ett mejl till SVT att man nyligen inlett en satsning mot bland annat immaterialrättsbrott.

”Åklagarmyndigheten ser mycket allvarligt på dessa brott varför man nu inlett en extra satsning på just denna brottslighet och har vigt två åklagartjänster som ska arbeta med enbart dessa brott på heltid. Till vår hjälp har vi en särskild enhet vid Nationella operativa avdelningen, NOA, vid Polismyndigheten som består av flera civila utredare och poliser.” , skriver han.

SVT har sökt Meta, som står bakom den digitala handelsplatsen Marketplace, men har inte fått svar.

I klippet: Se vad säljarna säger när SVT kontaktar dem.

Falska märkeskläder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.